I Danmark tænker mange, at alkohol mest er hyggeligt, festligt og dejligt. 9 ud af 10 voksne danskere drikker alkohol. Samtidig har eksperter vurderet, at alkohol er det rusmiddel, der er mest skadeligt. Det er det rusmiddel, der slår flest ihjel, og kan medføre store skader på kroppen, sindet og familerne til dem, der har alkoholproblemer.
Bivirkninger på kroppen
Efter en alkoholrus kan man opleve, at man bliver dårligt tilpas med hovedpine, kvalme, opkast og svimmelhed. Nogle bliver nedtrykte og triste dagen derpå.
En uge på fest-ferie eller festival med intensiv druk kan give fedtlever.
Alkohol og trafik er en farlig cocktail. Dit syn bliver dårligere, dine bevægelser klodsede, din reaktionsevne langsommere og du bliver dårligere til at vurdere, hvad du kan og ikke kan.
Hvis man drikker for meget og for ofte gennem en længere periode, kan man blive afhængig af alkohol.
Alkohol og andre stoffer
Det er en rigtig dårlig idé at drikke alkohol samtidig med, at man tager stofferne GHB og benzodiazepiner. Hvis man gør det, risikerer man en forgiftning, der kan være dødelig, fordi vejrtrækningen går i stå.
Alkohol er også særligt slemt at blande med amfetamin. Amfetaminen gør kroppen i stand til at klare meget mere alkohol end ellers. Det betyder, at man kan drikke utroligt meget uden for eksempel at kaste op eller blive svimmel. Når virkningen af amfetaminen bliver mindre, risikerer man en pludselig forgiftning med alkohol.
Alkohol og depression
Hvis man er deprimeret, skal man holde igen med alkohol. Lige når man drikker, kan man føle sig gladere, men bagefter tristere. Det meste medicin mod depression virker dårligere, hvis man samtidig drikker alkohol - eller virker slet ikke. Et højt alkoholforbrug i en længere periode kan i sig selv fremkalde en depression.