Efter en travl uge i skole, eller på arbejde, kan det være rart bare at slå sig løs i weekenden og tage til fest i byen. Og for nogle enkelte er det en lejlighed til at indtage stoffer. For de fleste af os, er alkohol nok det feststof, som vi er mest bekendt med, men der er i høj grad også andre stoffer på banen. Denne artikel handler om feststoffer og hvilke forbehold du og dine venner kan tage for at undgå en dårlig oplevelse med stoffer i byen.

Hvad dækker feststoffer over?

Der findes ingen videnskabelig grund til at kalde noget for Feststoffer. Ordet bruges løst og dækker typisk over de stoffer, som oftest findes i nattelivet i weekenden. Det gælder stoffer som Alkohol, amfetamin, kokain, MDMA og ketamin. Denne liste er ikke komplet, men nærmere en oversigt over hvilke stoffer der er mest udbredt i det danske natteliv. Feststoffer bruges ofte til at give mere energi, så man kan feste vildere og længere. Amfetamin, kokain og MDMA er stoffer, som alle har en stimulerende effekt, hvilket kan hjælpe med at holde en vågen, give et øget fokus samt reducere den sløvende effekt som alkohol har. Modsat bruger nogen MDMA til at få en mere effektfuld oplevelse af omgivelserne, da MDMA har psykedeliske (virkelighedsforvrængende) effekter.

Alkohol er, som vi nok alle ved, danskernes foretrukne, og har en lang række traditioner forbundet med sig. Men hvad kan du ellers rende ind i bylivet eller til en privatfest? Udover alkohol og nikotinprodukter er amfetamin, cannabis og kokain nogle af de stoffer, som anvendes mere og mere i bylivet, både separat og i kombination. Selvom stofferne, på nær alkohol, er ulovlige, er det en kendsgerning at stofferne er i omløb i Danmark, og kan købes i eller udenfor klubber rundt omkring i landet.

Er festen et godt sted at eksperimentere?

En fest er en af de begivenheder, hvor unge eksperimenterer med stoffer, og ofte sammen med venner og bekendte. Men er festen virkelig det bedste sted at eksperimentere? Det kan virke oplagt at prøve MDMA første gang til en fest, fordi man har hørt at stoffet kan gøre en mere åben og mere kærlig overfor mennesker. Men MDMA medfører også risiko for en lang række bivirkninger, der ikke er behagelige, og som kan blive forstærket af omgivelserne. En fest med mange nye mennesker, høj musik og mange indtryk, kan være lige det man leder efter for at koble af. Men sådanne omgivelser er ikke oplagte for at eksperimentere med stoffer for første gang. Og det er netop fordi, at stoffer kan virke uforudsigeligt og forskelligt fra menneske til menneske. Forskningen fortæller os, at eksperimenteren med stoffer virker bedst i kontrollerede og behagelige omgivelser man kender, med mennesker man stoler på og har tillid til.

Pas på dig selv og dine venner

Stoffer i byen har også en bagside, hvor stoffer misbruges direkte som middel til at misbruge og udnytte andre mennesker. Fænomenet drug-rape henviser til mennesker, som giver folk stoffer i byen, uden de ved det, så de kan udnytte dem, når effekten slår ind. Et stof, der benyttes til dette, er ketamin, som er et stærkt bedøvende stof. Dette stof kan hældes i drinks og bedømme en person i så høj grad, at man kan misbruges og udnyttes mod ens vilje. Derfor er det vigtigt at holde øje med sig selv og sine venner, når man er ude. Det samme gælder, hvis man beslutter sig for at tage stoffer til en fest. At tage stoffer til en fest er nemlig at tage stoffer i en situation, som er intens og med mange indtryk, hvilket er med til at påvirke intensiteten af det stoffet får en til at føle. Derfor har vi samlet en række råd, som du kan bruge til både at passe på dig selv og dine venner.

 

  1. Prioriter dit eget og dine venners velvære: At tvinge eller prøve at overtale andre til at tage stoffer er aldrig et godt udgangspunkt, da tvang og gruppepres er kendt for at gøre brugeren mere usikker og dermed øge risikoen for at oplevelsen bliver dårlig og ubehagelig fremfor god.
  2. Kend det, du tager: Hvis du eller dine venner har tænkt sig at eksperimentere med et stof i byen, så undersøg det så meget I kan inden I prøver det af i byen. Læs om stoffet på nettet, tips og tricks til at understøtte sikker indtagelse. Forstå effekterne, bivirkninger, risici og korrekt dosering. Dette kan du med fordel læse mere om på vores leksikon.
  3. Setting og omgivelser: Fælles for alle stoffer er at omgivelserne har en stor indflydelse på, hvordan stoffet vil virke og hvordan det vil føles. vælg et betroet selskab af venner, du ved du kan regne med, og vælg et godt og sikkert sted, som du kender – eksempelvis hjemme hos dig selv.
  4. Hold dig hydreret og spis, inden du indtager noget: Fælles for både alkohol og andre stoffer er, at effekten forstærkes enormt, hvis du indtager det på tom mave. At være mæt, veludhvilet og hydreret er med til at sikre, at du kan håndtere det at tage stoffer, som netop er en proces som er udmattende for krop og psyke.
  5. Pas på vennerne: Det er vigtigt at holde øje med hinanden og passe på hinanden – det er blandt andet det, venner er til for. Hvis du oplever at en ven har det dårligt i byen, så tøv ikke med at søge hjælp.
  6. Kend dig selv, kend dine grænser: Hvis du vælger at prøve at indtage nogle stoffer, så overvej først hvor dine grænser er her. Vil du tage prøve noget én gang i aften, men så sige nej senere på aftenen uanset hvad, eller vil du tage det som det kommer? Er du ved at tage noget nu for at imponere nogen, eller gør du det for din egen nysgerrighed? Husk på at du er herre over dine egne valg.

Nattelivet er et miljø, hvor der bliver eksperimenteret med identitet og relationer. Feststoffer lover en flugt fra virkeligheden, til en bedre, mere farverig og sjov virkelighed, men de langsigtede konsekvenser ender ofte med at overdøve de kortvarige højdepunkter, som en bytur påvirket af stoffer kan give. Derfor er vores afsluttende råd, at du husker at tænke over hvor dine grænser er, når det kommer til feststoffer, inden du tager af sted ud i nattelivet. Vi håber også, at hvis du eller dine venner vil eksperimentere med feststoffer, vil I holde øje med hinanden og passe på hinanden.

Fandt du hvad du ledte efter?