FAQ

Ofte stillede spørgsmål

SVAR:

Der kan være god grund til at være bange for at falde i igen.
Èn joint er som regel ikke nok til, at man falder i igen. På den anden side kan én joint føre til den næste og så efter et stykke tid er man tilbage, hvor man startede. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at tilbagefald ikke er sort/hvide. Så du skal ikke opgive at skære ned eller stoppe. Lad være med at tænke:”nu har jeg røget en joint, så kan det være lige meget.”

Der er to reaktioner, man skal være opmærksom på at undgå, hvis man falder i.
• Den ene er, at man tænker: ”Det var ikke så slemt, det er ok. Det er lykkedes mig, at stoppe med at ryge en gang, så det kan jeg altid gøre igen” (en følelse af, at man har styr på det, selvom man måske ikke har det).
• Den anden er, at man slår sig selv i hovedet og tænker, at man er et dårligt eller svagt menneske. På den måde risikerer man at vække nogle negative og ubehagelige følelser, der gør, at man får lyst til at ryge igen (en ond cirkel).

Det er helt almindeligt at få mindre tilbagefald løbende, når man er i en proces, hvor man er i gang med at stoppe eller skære ned. Så du skal ikke tage det som et nederlag, hvis det sker, men som en naturlig del af processen.
Stop i stedet op og tænk, ”Hvad kan jeg lære af det, og hvad kan jeg gøre for at forebygge, at det sker igen?”. Overvej for eksempel, om det er en bestemt situation eller følelse, der har gjort, at du faldt i.

Hvis du har lyst til at få hjælp med at stoppe, så kan du kontakte et rusmiddeltilbud til unge. Du kan finde dit lokale tilbud under Find Hjælp. Du kan også få masser af helt anonym hjælp og sparring på Netstof. Læs mere om vores SMS-coach, Netstofs rygestoppakke SMS-Restart eller du kan skrive til Netstof brevkasse og få svar fra vores eksperter – læge, rusmiddelrådgiver og psykolog.