Leksikon

Tramadol

Tramadol er en receptpligtig medicin, der tilhører gruppen opioider. Tramadol anvendes primært til behandling af moderate til svære smerter. Tramadol virker ved at påvirke de dele af hjernen, som er forbundet med smerter.

doldolol
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om Tramadol

1

Effekt

Smertestillende, bedøvende, kan give en følelse af eufori.

2

Bivirkninger

Kvalme, forstoppelse, opkastning, sløvhed, åndedrætsbesvær og forvirring.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

30-60 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

1-24 timer - afhænger af det individuelle produkt.

Hvad er Tramadol

Tramadol er en receptpligtig medicin, der tilhører gruppen opioider. Tramadol anvendes primært til behandling af moderate til svære smerter. Tramadol virker ved at påvirke de dele af hjernen, som er forbundet med smerter.

Tramadol er normalt tilgængelig i form af tabletter eller kapsler. Udseende, størrelse og styrke af produktet varierer afhængig af hvem der har produceret medicinen. Tabletterne kan være hvide, beige eller lysegule og i forskellige størrelser. Typisk er tabletterne ovale eller runde.

Tramadol indtages normalt ved at sluge en tablet eller en kapsel. Dosering og hyppighed for indtagelse vurderes af en læge, som tager hensyn til den enkelte patients behov. Ved brug af receptpligtig medicin, er det vigtigt at følge en læges vejledning, da overforbrug kan have alvorlige og langvarige konsekvenser.

Tramadols effekt er at lindre moderate til svære fysiske smerter. Ved at påvirke de dele af hjernen, som regulerer følelsen af smerte, reducerer tramadol den oplevede følelse af smerte. Samtidigt kan tramadol give en følelse af beroligelse i kroppen og en mild følelse af eufori. Tramadol kan endvidere virke beroligende og gøre brugeren døsig.

Hvor længe tramadol virker, varierer meget fra person til person. Normalt indtræder effekten inden for en time og varer mellem 4-6 timer. Præcis varighed afhænger af dosis, individuel forbrænding og andre faktorer såsom tolerance for stoffet.

Brug af tramadol medfører risiko for bivirkninger samt opbyggelse af afhængighed af stoffet. Almindelige bivirkninger er, men ikke begrænset til, kvalme, opkastning, forstoppelse, døsighed, svimmelhed og forvirring. Tramadol er også afhængighedsskabende, hvilket bliver mere sandsynligt, jo længere tid man bruger det og jo højere doser man indtager. Et rekreativt forbrug, eller længerevarende brug, øger risikoen for respirationsdepression (åndedrætsbesvær) og overdosis. Og denne risiko forøges, hvis tramadol blandes med alkohol eller andre bedøvende stoffer.

Tramadol tilhører stofgruppen opioider, som alle har potentiale for afhængighed, hvis stoffet misbruges, overdoseres, eller bruges i en længere periode end anbefalet. Langvarig brug af tramadol kan føre til både fysisk og psykisk afhængighed. Opbygning af en afhængighed giver abstinenssymptomer, som gør det sværere at stoppe. Kendte abstinenssymptomer er, men er ikke begrænset til, rastløshed, angst, muskelsmerter, søvnproblemer og kvalme.

Tramadol er en opioid og er således klassificeret som et vanedannende og euforiserende stof i Danmark. Besiddelse, produktion, distribution og salg uden recept kan medføre betydelige konsekvenser, herunder bøde og potentiel fængselsstraf.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om Tramadol

21 år

Blodprøver og tramadol

Hej. Hvor lang tid kan tramdol ses i blodet? Hvis politiets narkometer slår ud på et enkelt stof, bliver blodprøverne som bliver taget efterfølgende kun testet for det enkelte stof som deres spytte...

Tramadol

Hej. Jeg ved politiets narkometer tester efter benzodiazepiner, men jeg fandt et sted på Google at tramadol ikke er noget af det de sporer efter. Er dette korrekt? Hvor lang tid kan tramadol spores...
Dreng / mand20 år

Kan politiet’s spyttest opdage tramadol og er det ulovligt at køre med tramadol i blodet under grænseværdien på 400g?

Jeg tager selv tramadol imod rygsmerter kun ca. 100g om dagen, men det er uden recept og jeg får det i gennem en ven. Jeg kan ikke mærke nogle effekter der skulle påvirke min kørsel, men er bange f...
Se flere spørgsmål >