Leksikon

Opioider

Opioider er en gruppe af stoffer, der inkluderer både naturligt forekommende og syntetiske stoffer med smertestillende egenskaber. De meste kendte opioider er morfin, heroin, tramadol, kodein, fentanyl, metadon og oxycodon. Fælles for opioiderne er, at de påvirker specifikke dele af hjernen for at lindre smerte og give brugeren en følelse af afslapning.

KodeinLeanOxyOxykodonMetadonFentanylOpiumMorfin
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om Opioider

1

Effekt

Smertestillende, bedøvende, kan give en følelse af eufori.

2

Bivirkninger

Kvalme, forstoppelse, opkastning, sløvhed, åndedrætsbesvær og forvirring.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

30-60 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

1-24 timer - afhænger af det individuelle produkt.

Hvad er Opioider

Opioider er en gruppe af stoffer, der inkluderer både naturligt forekommende og syntetiske stoffer med smertestillende egenskaber. De meste kendte opioider er morfin, heroin, tramadol, kodein, fentanyl, metadon og oxycodon. Fælles for opioiderne er, at de påvirker specifikke dele af hjernen for at lindre smerte og give brugeren en følelse af afslapning. Opioider er udviklet som medicin til behandling af smerter.

Opioider findes i forskellige former, herunder tabletter, kapsler, pulver eller væske. Udseendet varierer afhængigt af den enkelte opioid, i farve og i størrelse. Typisk er opioid-tabletter og kapsler hvide. Fordi opioider er receptpligtige lægemidler er det muligt at finde billeder af samtlige opioidprodukter på sundhed.dk

Opioider har flere indtagelsesmåder. Det mest normale er at sluge en tablet eller en kapsel, men nogle brugere kan også finde på at knuse tabletterne for så at sniffe dem for en mere intens effekt. Sidst, er det også muligt at opløse opioider i en opløsning og injicere det i blodbanen – denne indtagelsesmåde indebærer dog en særlig risiko for infektioner og overdosering.

Fælles for opioiderne er, at de har en smertestillende effekt. De kan reducere følelsen af smerter og producere en følelse af eufori, afslapning og/eller døsighed.

Hvor længe en opioid virker varierer meget, og afhænger primært af hvilken type opioid der indtages og hvordan den indtages. Korttidsvirkende opioider har en varighed på 1-3 timer, mens længerevarende opioider kan være helt op til 24 timer. Det er vigtigt at bemærke, at den individuelle respons til opioider påvirker varigheden samt effekten. Gentagen brug medfører opbygning af tolerance, hvilket betyder at man skal indtage en større dosis for at få den ønskede effekt.

Brug af opioider medfører betydelige risici, og dette gælder særligt, hvis man tager stoffet rekreativt – altså uden nogen recept og lægelig vejledning. De mest alvorlige risici omfatter overdosering og åndedrætsbesvær. Opioider kan også forårsage forstoppelse, kvalme, opkastning, sløvhed og forvirring. Relativ kort tids brug af opioider kan også føre til udvikling af fysisk og psykisk afhængighed, hvilket gør at man oplever abstinenser, når effekten begynder at aftage. Dette kan være rigtig ubehageligt og give en følelse af, at man er nødt til at tage en ny opioid for at føle sig normal igen. Opioider er meget afhængighedsskabende og kan i mange tilfælde kræve behandling, fordi abstinenserne er så stærke.

Opioider har et højt potentiale for fysisk og psykisk afhængighed. Regelmæssig eller langvarig brug af opioider medfører udvikling af en fysisk afhængighed, hvor ophør af brug giver stærke abstinenssymptomer. Abstinenserne kan være både fysiske og psykiske. Hvis man bliver afhængig af en opioid, kan det være rigtig svært at overkomme uden medicinsk og psykologisk behandling.

Opioider er klassificeret som et stærkt vanedannende og euforiserende stof i Danmark. Besiddelse, produktion, distribution og salg kan medføre betyde konsekvenser, herunder bøde og potentiel fængselsstraf.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om Opioider

Dreng / mand18 år

Opioider

hvordan påvirker opioider hjernen og hvor mange er cirka misbrugere? (gerne nogle tal da jeg skriver et studie projekt om dette) ...
Pige / kvinde40 år

Oxycondon

Hej Er så fortvivlet og på randen til at blive skør i hovedet af at tænke mig gul og blå, for at finde på løsninger som virker. Min man er i behandling på CSU for misbrug af Oxycondon. Han lyver om...
Pige / kvinde57 år

Min søn bruger tramadol ca 4 piller pr dag

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe – han tager dem mest til nat – vi har prøvet udtrapnong gennem lægen – men de tog han kørekort – det skal han bruge tul sit job – så ha...
Se flere spørgsmål >