Leksikon

Psilocybin

Psilocybinsvampe, også kaldet “svampe”, “magiske svampe”, og “shrooms”, er en type svampe, som indeholder psykoaktive stoffer; psilocybin og psilocin. Psilocybinsvampe er kendt for deres hallucinogene effekt og evnen til at påvirke ens perception, sindstilstand og bevidsthed.

SvampeShroomsSpidsnøgenhatMagiske svampe
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om Psilocybin

1

Effekt

Ændret perception, visuelle hallucinationer, forstærkede følelser, ændret tidsopfattelse.

2

Bivirkninger

Forvirring, angst, panik, paranoia, ondt i maven.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

20-60 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

3-6 timer.

Hvad er Psilocybin

Psilocybinsvampe, også kaldet “svampe”, “magiske svampe”, og “shrooms”, er en type svampe, som indeholder psykoaktive stoffer; psilocybin og psilocin. Psilocybinsvampe er kendt for deres hallucinogene effekt og evnen til at påvirke ens opfattelsesevne, sindstilstand og bevidsthed.

Psilocybinsvampe har forskellige former og størrelser afhængigt af arten. De kan variere i farve og udseende, men typisk er svampene små, har en klokkeformet hat og en lang stilk. Farven er typisk brun, men der findes også eksempler på blålige og grønlige svampe med psykoaktiv effekt.

Psilocybinsvampe kan indtages på flere forskellige måder. De kan spises rå eller de kan tørres og knuses til pulver, der herefter kan blandes i mad eller drikkevarer.

Psilocybinsvampe påvirker hjernens serotonin-system, hvilket kan lede til intense ændringer i ens oplevelse af omverdenen, ens sindstilstand og følelser. Effekter inkluderer, men er ikke begrænset til, visuelle hallucinationer, forstærkede følelser og ændret tidsopfattelse. Samtidigt kan man opleve effekter som forvirring, angst eller paranoia.

Effekterne fra psilocybinsvampe indtræder efter 20-60 minutter efter indtagelse. Den samlede varighed afhænger af dosis, styrke og individuel fordøjelse, men i de fleste tilfælde er effekterne aftaget efter 4-6 timer. Dog har nogle brugere af psilocybinsvampe noteret, at de kan opleve eftervirkninger, også kaldet en “efterglød”, flere timer efter.

Brug af psilocybinsvampe indebærer en række risici og potentielle bivirkninger. Den hallucinerende effekt fra svampene kan være så intense og overvældende for nogle mennesker, at de udløser et angstanfald, panik eller en ubehagelig følelse af forvirring og tab af kontrol. Personer med underliggende psykiske skrøbeligheder eller psykotiske tilbøjeligheder kan have øget risiko for disse negative reaktioner.

Psilocybinsvampe har ikke noget dokumenteret potentiale for fysisk afhængighed. Dog kan gentagen brug af svampe skabe en psykisk afhængighed, hvor brugeren føler et stærkt behov for at bruge stoffet igen og igen for at opnå en ønsket effekt.

Psilocybinsvampe er klassificeret som et euforiserende stof i  Danmark. I Danmark er besiddelse, produktion og handel af psilocybinsvampe ulovligt. Dette gælder både friske og tørrede svampe med psykoaktive stoffer.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om Psilocybin

Pige / kvinde19 år

LSD og Psilocybin

Hej Hvordan påvirker lsd og psilocybin serotonin receptoren? Er det korrekt forstået af LSD og psilocybin kan skubbe vesiklerne med serotonin ud i synapsen? ...
Pige / kvinde45 år

Min mand tager coke til fest & mikrodoserer

Hej, Jeg har været sammen med min mand i 14 år og sammen har vi to børn. Jeg ved at min mand har haft en lidt vild ungdom med stoffer og techno fester med fart på, men det er altid noget der...
Pige / kvinde21 år

Mikrodosering

Jeg har læst en del om mikrodosering, og jeg er meget interesseret i at prøve. Jeg bruger aldrig nogen former for stoffer, sådan i forbindelse med at gå i byen, men jeg synes det her er meget ander...
Se flere spørgsmål >