Leksikon

DMT

DMT, også kaldet Dimethyltryptamin, er et psykoaktivt stof, der kan findes naturligt i planter og dyr. DMT er kendt for sine kraftige hallucinogene virkninger og er blevet brugt som et rituelle sammenhænge i mange forskellige kulturer.

AyahuascaTriptamintripamin
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om DMT

1

Effekt

Bevidsthedsudvidende, hallucinationer, forbundethed.

2


Bivirkninger

Angst, kvalme, opkastning, forvirring, panik , hallucinationer.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

1-2 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

10-20 minutter.

Hvad er DMT

DMT, også kaldet Dimethyltryptamin, er et psykoaktivt stof, der kan findes naturligt i planter og dyr. DMT er kendt for sin kraftige hallucinerende virkning.

DMT udvindes normalt som et fint, hvidt pulver. Det kan også være gulligt eller brunligt, afhængigt af renheden. I nogle tilfælde kan DMT også være en harpikslignende klump.

DMT kan indtages på flere måder. Det kan ryges ved at opvarme stoffet i en pibe. DMT kan også drikkes, eksempelvis som te, der normalt indtages under vejledning af erfarne brugere – typisk kaldet trip sitters eller trip guides. Nogle brugere vælger også at indtage DMT ved injektion i blodbanen, men denne indtagelsesmåde er sjældent anvendt og med risiko for infektioner.

DMT er kendt for at producere intense psykedeliske oplevelser. Nogle brugere oplever både auditive og visuelle hallucinationer, forvrængede sanseoplevelser og en følelse af dyb bevidsthedsudvidelse – hvilket kan være en af grundene til at brugere nogle gange beskriver oplevelsen som spirituel eller religiøs. DMT er også kendt for at skabe en følelse af forbundethed til verden omkring en. Effekten af DMT varierer meget blandt brugere, men flere beskriver oplevelsen som ekstremt intens og bevidsthedsforandrende.

Effekten af DMT er generelt kortvarig, men meget intens. Når det ryges, begynder virkningen normalt inden for få sekunder til et minut og varer i omkring 10-20 minutter. Ved indtagelse af DMT i kombination med andre psykoaktive stoffer – f.eks. andre fra ayachuascaplanten – forlænges varigheden af DMT-effekten.

Selvom DMT anses for at have en relativ lav risiko for forgiftning, er der stadig visse risici forbundet med dets brug. Brugere kan opleve angst, panik eller forvirring under oplevelsen. Personer med psykiske lidelser eller med fortilfælde af psykotiske episoder og oplevelser kan være mere sårbare over for uønskede virkninger af DMT.

Der er ingen dokumenteret fysisk afhængighed af DMT. Dog kan gentagen brug af stoffet føre til en psykologisk afhængighed, hvor brugerne søger gentagne oplevelser. Nogle gør det for at udvide deres bevidsthed, mens andre gør det for at flygte fra virkeligheden. DMT er generelt ikke kendt for at være vanedannende som (nogle) andre stoffer.

DMT er klassificeret som et narkotisk stof i  Danmark. I Danmark er besiddelse, produktion og handel af DMT ulovligt.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om DMT

Dreng / mand25 år

Langt misbrug som startede med hash og alkohol til et mareridt 10 år efter

Hej. jeg startede med hash hver dag 2-3 g i 12-13 års alderen. men havde søvnproblmer så en halv til en hel flaske vodka 70 cl røg også ned hver dag. 8 klasse var jeg altid tømmermændsramt. ...

bevidshedsudvidende stoffer-farlige eller fantastiske ?

  Min datter på snart 25 og hendes kæreste er begyndt at eksperimentere med ting som extacy, DMT og svampe. De bruger det ikke til fester, men som “bevidshed...
Dreng / mand13 år

spørgsmål fra mig

jeg vil spørge hvordan kommer narkomaner ud af alt deres misbrug. det er fordi vi på min skole er igang med at lave vores egen avis. ...
Se flere spørgsmål >