Pårørende, hjælp, motivation, gensidig respekt, tillid, snakomhash.dk

Hvordan hjælper jeg min søn eller datter?

Der er ingen tvivl om, at du som forælder er dit barns vigtigste ressource - næst efter barnet selv. Din støtte gør en forskel. Så tal åbent med dit barn om de ting, der gør livet svært.

Vigtigt at huske
Selvom medierne ofte fortæller historier om stoffer, der fører til afhængighed, kriminalitet og død, er det vigtigt for dig at huske, at:

  • for de fleste unge er ulovlig stofbrug ikke en fast del af deres liv, men udtryk for forbigående eksperimenter
  • de fleste mennesker, der prøver stoffer, fortsætter ikke med at bruge dem
  • der er alvorlige risici forbundet med stofbrug, men de fleste mennesker, som prøver de ulovlige stoffer, vil ikke tage skade på lang sigt

Er der overhovedet noget galt?
Det kan af flere årsager være svært at vurdere om dit barn har problemer med hash eller andre stoffer. Beskrivelsen af ganske almindelige teenagere matcher typisk mange af de almindelige kendetegn ved stofproblemer: humørsvingninger, modstand mod autoriteter, træthed, ugidelighed eller ekstra behov for privatliv.
Det kan også være svært at vide, om der er problemer, fordi du måske er mindre tæt på dit barn, end du plejede at være, da han eller hun var yngre. En god samtale  med dit barn, vil under alle omstændigheder være et godt sted at starte, hvis du gerne vil bekymringen til livs.

Min første reaktion!
Du kan som forælder reagere på mange måder, når du er bekymret for dit barn. Mange bliver vrede, bange og mistroiske. Det er nemt at forestille sig alt muligt, når man ikke ved ret meget. Sådan nogle reaktioner er naturlige. Først efter du har accepteret din egen reaktion, kan du gøre dig klar til at møde og hjælpe dit barn.

Del din bekymring
Det kan derfor hjælpe at dele sin bekymring med nogen udenfor. Det kan være venner af familien, gode kolleger, eller andre voksne, som du føler vil kunne sætte sig ind i din situation. Samtidig med, at de kan fungere som sparringspartnere og kan se tingene lidt udefra, vil snakken hjælpe dig til at få luftet noget af den frustration, som du muligvis bærer rundt på. Det er langt lettere for dig at møde dit barn med overskud og tålmodighed, hvis du først har fået vendt dine bekymringer med andre voksne.

Selv hvis du er stensikker på, at dit barn har problemer med hash eller andre stoffer, vil du komme længst ved at træde varsomt. Det bedste sted at starte er ved at forsøge at sætte dig ind i dit barns situation. Stofferne vil ofte kun være en del af det problem, som dit barn står i. Du er nødt til at danne dig et indtryk af helhedsbilledet, hvis du skal hjælpe dit barn.

Mange forskellige motivationer
Husk, at der er forskellige grunde til, at folk tager stoffer. For dit barn, kan det være så simpelt som, “at have det sjovt ". Stofferne kan betyde, at dit barn føler sig afslappet, omgængelig og fuld af energi, og det kan være en fase, som barnet går igennem. Det er vigtigt, at du forklarer dit barn, at nogle stoffer er ulovlige og kan påvirke både den fysiske og mentale sundhed. Det er også en god idé at lade din søn eller datter vide, at de altid kunne tale med dig om eventuelle bekymringer, de måtte have - også selvom du ikke kan godkende deres stofbrug, .

Et andet scenarie kan være, at dit barn bruger stofferne som en flugt fra pres. I skolen, derhjemme eller fordi de har problemer med at håndtere stressede situationer. Igen er det vigtigt, at du bevarer roen, taler roligt og forsøger at komme ind til roden af ​​eventuelle problemer. På den måde kan I sammen finde måder at arbejde med problemerne og du kan støtte dit barn i at håndtere de pressede situationer uden stoffer.

Gensidig respekt
Det er selvfølgelig dit barn, det handler om, men dit barn er ikke længere “kun” et barn. Han eller hun er godt på vej ind i voksenlivet og betragter sig sandsynligvis som sådan. Det er derfor afgørende, at du ikke forsøger at opdrage på dit barn, men går ind til samtalen med ligeværdighed. Det kan være svært, fordi du har opdraget gennem mange år. Det ved dit barn godt, og han/hun vil derfor helt naturligt være på vagt over for mistillid, bebrejdelser eller anklager.

Hvordan viser jeg tillid?
Derfor kan det være en rigtig god idé, allerede forud for samtalen at begynde at vise dit barn tillid. På den måde gøde jorden for at mødes i gensidig respekt. Her kan nysgerrighed være et nøgleord. Det virker respektfuldt, hvis du som forælder viser interesse for dit barns holdninger og ønsker.

snakomhash.dk er Sundhedsstyrelsens nye hjemmeside med træningsquiz, videoer mm. til forældre, der gerne vil i dialog med deres barn om hash.

snakomhash.dk

På Forældrebackup.dk kan du læse flere gode råd til bekymrede forældre.

Forældrebackup.dk