Leksikon

THC

Tetrahydrocannabinol (THC) er en naturligt forekommende kemisk forbindelse, der findes i cannabisplanten. Det er den mest kendte psykoaktive komponent i cannabis og er ansvarlig for de effekter, der opleves ved brug af cannabis.

Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om THC

1

Effekt

Eufori, afslapning, forstærkede sanser.

2

Bivirkninger

Nedsat korttidshukommelse, koncentration og koordination. Angst, depressive tanker, paranoia, psykose.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

5-60 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

3-6 timer.

Hvad er THC

Tetrahydrocannabinol (THC) er en naturligt forekommende kemisk forbindelse, der findes i cannabisplanten. Det er den mest kendte psykoaktive komponent i cannabis og er ansvarlig for de effekter, der opleves ved brug af cannabis.

THC er ikke synligt for det blotte øje, da det er en kemisk forbindelse. THC findes i forskellige cannabisprodukter, særligt i skunk, eller i form af hash, der er koncentrerede ekstrakter fra cannabisplanten.

THC kan indtages på flere måder. De mest almindelige metoder er:

  • Rygning: Cannabis rulles ind i et cigaretpapir, også kendt som en joint, eller en pipe. Det ryges og inhaleres, hvorefter det absorberes i kroppen og giver sin effekt.
  • Vaporising (fordampning): Ved brug af en vaporiser opvarmes cannabis til en temperatur, hvor cannabinoiderne frigives som damp og indåndes.
  • Spisning: Cannabis kan også blive tilføjet til madvarer. Disse kaldes edibles og omfatter kager, slik eller drikkevarer, som indeholder cannabinoider.

THC påvirker hjernen og nervesystemet, hvilket resulterer i en række psykoaktive virkninger. Dette kan inkludere eufori, afslapning, ændret tidsopfattelse, forøget følesans og ændret tankegang. Effekten kan variere afhængigt af dosis, styrke og individuel tolerance. Samtidigt påvirker cannabis korttidshukommelsen, koncentration og koordination negativt. Kombinationen af de forskellige cannabinoider i cannabisplanten er afgørende for, hvilken effekt man oplever.

Ved rygning eller vaporising indtræder effekten indenfor få minutter og varer op til 3 timer. Når cannabis spises, tager det længere tid før effekten indtræder, op til en time, men kan samtidigt vare i op til 5-6 timer.

Cannabis er forbundet med en række risici. Cannabis påvirker ens kognitive funktion, ens hjernes evne til at fungere optimalt. Og særligt hos unge, har cannabis en negativ påvirkning på indlæring, hukommelse og opmærksomhed. Langvarig brug af cannabis er forbundet med øget risiko for psykiske problemer som angst, depression og psykose. Endvidere er det også blevet dokumenteret, at rygning af cannabis mindst lige så skadeligt for lungerne som cigaretrygning.

Selvom cannabis ikke er kendt for at forårsage fysisk afhængighed, kan gentagen brug af cannabis føre til opbyggelsen af en psykisk afhængighed – en afhængighed, som kommer af at brugeren foretrækker at være i den tilstand som cannabis giver. Nogle brugere oplever en trang til gentagen brug af cannabis, fordi det føles godt, men oplever senere problemer med at kontrollere og/eller stoppe forbruget.

I Danmark er brug, besiddelse, salg og dyrkning af cannabis ulovligt. Det er strafbart, og kan medføre bøder eller fængselsstraf.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om THC

Pige / kvinde30 år

Cbd m. under 0.2% thc

Hej😊 Jeg har røget hash hver eneste dag i over 15 år, men da jeg fik kørekort, tog jeg en kold tyrker, og jeg har ikke røget hash i 1 år og 4 måneder nu. Forleden dag fortalte en veninde mig om cb...
20 år

Thc og kokain i spyt test

Hej, jeg blev i dag stoppet i bil og skulle tage en spyt test. Den viste så positiv på kokain og thc, jeg havde taget kokain i går, men jeg delte kun 0.4 gram med en ven. Men for 2 dage siden var v...
Pige / kvinde35 år

Hash

Hej Jeg testede desværre min 14 årige søn positiv for hash i lørdags. Hvor lang tid kan jeg forvente det er i kroppen, før jeg forhåbentlig tester ham negativ? På forhånd tak. ...
Se flere spørgsmål >