Leksikon

Nikotin

Nikotin er en naturligt forekommende kemisk forbindelse og et psykoaktivt stof, der stammer fra tobaksplanter. Nikotin er det primære stof i tobak, og findes i form af cigaretter, snus, cigarer, puff bars og e-cigaretter. Nikotin har en stimulerende effekt og kan skabe både fysisk og psykisk afhængighed.

SkråTyggetobakSnuspuff barsCigaretterSmøgere-cigaretterEbarsTobak
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om Nikotin

1

Effekt

Øget hjertefrekvens, forhøjet blodtryk, øget vågenhed.

2

Bivirkninger

Lungeproblemer, hovedpine, svimmelhed.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

Effekten indtræder med det samme.

4

Hvor lang tid virker det?

5-60 minutter.

Hvad er Nikotin

Nikotin er en naturligt forekommende kemisk forbindelse og et psykoaktivt stof, der stammer fra tobaksplanter. Nikotin er det primære stof i tobak, og findes i form af cigaretter, snus, cigarer, puff bars og e-cigaretter. Nikotin har en stimulerende effekt og kan skabe både fysisk og psykisk afhængighed.

Rent nikotin er en farveløs/let gul væske, og har en meget karakteristisk lugt. Nikotin findes hovedsageligt i tobaksprodukter såsom cigaretter, snus, cigarer eller e-cigaretter. E-cigaretterne indeholder nikotin i form af væske, hvorimod cigaretter, snus og cigarer indeholder tørret tobak, som indeholder nikotin.

Nikotin kan indtages på forskellige måder: Man kan ryge cigaretter, cigarer og/eller e-cigaretter, hvor nikotin optages ved at indånde nikotinholdige dampe. Snus indtages ved at placere det mellem læben og tandkødet, hvor nikotinen så optages gennem slimhinderne.

Nikotin virker stimulerende på centralnervesystemet, hvilket kan give en række effekter. Nikotin øger hjertefrekvensen, forhøjer blodtrykket og forårsager øget vågenhed og koncentration. Brugeren kan også opleve en følelse af afslapning i kroppen såvel som reduktion af stress.

Varigheden af nikotinens effekt er afhængig af indtagelsesmåden. Ved rygning kan effekten indtræde umiddelbart med det samme og vare i et par minutter. Hvis man bruger snus eller tyggetobak, kan effekten vare i op til en time.

Nikotin er afhængighedsdannende og er forbundet med en række sundhedsmæssige risici. Langvarig brug af tobaksprodukter, som blandt andet indeholder nikotin, er forbundet med en lang liste af sygdomme og helbredsproblemer. Dette dækker over, men er ikke begrænset til, hjerte-kar-sygdomme, lungeproblemer, kræft samt fysisk og psykisk afhængighed.

Nikotin er et stærkt afhængighedsdannende stof, som kan skabe både fysisk og psykisk afhængighed. Regelmæssig brug af nikotin medfører abstinenssymptomer som irritabilitet, uro i kroppen og koncentrationsbesvær, når trangen er der. Disse symptomer gør det rigtig svært for mange at stoppe, da det at lade være bliver forbundet med de negative abstinenser.

I Danmark er nikotinholdige produkter kun lovligt at købe og besidde, hvis man er over 18 år.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om Nikotin

Pige / kvinde16 år

Mie

Hvis man har tager nikotin hvor lang tid går der så før der ikke er mere nikotin i kroppen og hvis man skal ha taget en stikprøve vil den så vise negativ efter 48 timer? ...
Pige / kvinde44 år

Hash som selvmedicinering

Kære netstof Vi har en søn på 16 år. Som 13 årig blev han dybt deprimeret, havde selvmordstanker og brugte alkohol som selvmedicinering. Han er højt begavet. Han blev diagnosti...
19 år

Mit tidligere misbrug

Hej jeg er en 19 årig mand eller dreng  har haft misbrug af næsten alle stoffer undtagen heroin så meget. Efter jeg var ved at stoppe kunne jeg ikke rigtigt mærke som sådan skade som nu. Alt...
Se flere spørgsmål >