Leksikon

Ketamin

Ketamin, også kaldet “K”, “Special K”, eller “hest”, er et stof, der blev udviklet i 1960’erne som et anæstetikum (bedøvelsesmiddel) til medicinsk brug – på både mennesker og dyr. Ketamin er senere blevet kendt som et rekreativt stof på grund af dets hallucinogene og dissociative virkninger (afkobling fra ens følelser, tanker, hukommelse og identitet).

KSpecial KHestHestebedøvelseVitamin K
Billedet er genereret af kunstig intelligens
Thomas Thumbnail
Helt kort: Hvad er Ketamin?For at se story skal du give samtykke til statistik

4 hurtige om Ketamin

1

Effekt

Adskillelse fra følelser og identitet, smertelindring, hallucinationer.

2

Bivirkninger

Kvalme, opkastning, forøget blodtryk, forhøjet puls, angst, forvirring og paranoia.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

Ca. 5 minutter, afhængigt af indtagelsesmåden.

4

Hvor lang tid virker det?

1-2 timer.

Hvad er Ketamin

Ketamin, også kaldet “K”, “Special K”, eller “hest”, er et bedøvelsesmiddel til medicinsk brug - på både mennesker og dyr. Ketamin er senere blevet kendt som et rusmiddel på grund af dets virkning af afkobling fra ens følelser, tanker og hukommelse. Ketamin anvendes af læger som bedøvende og smertestillende middel.

Ketamin fremstilles normalt som et hvidt pulver. Derfor kan ketamin også forveksles med andre pulverlignende stoffer såsom kokain og amfetamin. Ketamin findes også i flydende form, typisk som en væske med en blålig farve. Ketaminpulveret kan også opløses i væsker til injektion i blodbanen eller indåndes som pulver.

Ketamin kan tages på forskellige måder. Det kan indtages ved at sniffe pulveret gennem næsen, det kan indtages oralt i form af tabletter eller opløsninger, det kan sprøjtes direkte ind i muskler eller vener med en kanyle, eller man kan indånde det som damp ved at bruge en inhalator.

Effekten af ketamin afhænger af dosis og individuel reaktion. Når ketamin indtages, blokerer det NMDA-receptorer i hjernen, hvilket fører til at brugeren kan opleve effekter som dissociation (afkoblet fra ens identitet), smertelindring og hallucinationer. Brugere kan opleve en følelse af adskillelse fra deres krop og omgivelser, ændrede sanseoplevelser og forvrænget tidsopfattelse. Og særligt de virkelighedsforvrængende effekter bliver mere ekstreme desto større en dosis man indtager.

Et Ketamin-trip varer typisk mellem 1 og 2 timer. Efter virkningen er aftaget, kan brugerne opleve en eftervirkning, der kan vare i flere timer og inkludere en følelse af forvirring og desorientering.

Ketamin brug indebærer visse risici. Kendte fysiske bivirkninger er kvalme, opkastning, forøget blodtryk, forhøjet puls og problemer med motorisk koordination. Kendte psykologiske bivirkninger inkluderer angst, forvirring, paranoia og panikanfald. Langvarig eller gentagen brug af ketamin kan også medføre hukommelsesproblemer og nedsat kognitiv funktion.

Ketamin er afhængighedsskabende, både fysisk og psykologisk. Hyppig og/eller gentagen brug af ketamin fører til opbygning af en tolerance for stoffet, hvor større doser er nødvendige for at opnå den ønskede effekt. Afbrydelse af brug kan resultere i abstinenssymptomer, herunder angst, irritabilitet og søvnforstyrrelser.

Ketamin er et kontrolleret stof og er ulovligt at besidde, producere og handle uden recept i Danmark.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om Ketamin

19 år

Mit tidligere misbrug

Hej jeg er en 19 årig mand eller dreng  har haft misbrug af næsten alle stoffer undtagen heroin så meget. Efter jeg var ved at stoppe kunne jeg ikke rigtigt mærke som sådan skade som nu. Alt...
Pige / kvinde23 år

Date rape drug

Hej, For et par år tilbage, oplevede jeg en ubehagelig hendelse. Jeg møder en mand i byen, og har ikke drukket mere, en hvad der svarer til 4-5 genstande. Pludseligt begynder jeg...
Pige / kvinde30 år

Bør jeg være bekymret for min kærestes weekendmisbrug?

Kære rusmiddel-ekspert, Jeg er en kvinde på 30 år, der det sidste år har været sammen med min chilenske kæreste på 31 år. Jeg mødte ham igennem en fælles veninde der havde fået lokket mig med til e...
Se flere spørgsmål >