Leksikon

GHB

GHB, eller Gamma-hydroxybutyrat, er en syntetisk substans, der kan bruges som et rusmiddel. Det er også kendt under forskellige gadenavne som “Fantasy”, “E” eller “Ecstasy”. GHB blev oprindeligt udviklet i Frankrig som et bedøvelsesmiddel i 1960’erne, men blev senere forbudt, eftersom sundhedsrisici og potentialet for afhængighed blev dokumenteret.

FantasyDHætterGFælgrensDipFlydende ecstasy
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om GHB

1

Effekt

Eufori, afslappende følelse i kroppen, velvære.

2

Bivirkninger

Sløret bevidsthed, hallucinationer, desorientering.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

15-30 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

2-4 timer.

Hvad er GHB

GHB, eller Gamma-hydroxybutyrat, er et syntetisk stof, der kan bruges som et rusmiddel. Det er også kendt som "Fantasy", "E" eller "Ecstasy".

GHB sælges typisk som en klar væske, der til forveksling kan ligne vand. Det kan også findes i pulverform eller som små tabletter. Når det er i flydende form, kan det nemt blandes med drikkevarer, hvilket gør det vanskeligt at opdage.

GHB indtages normalt ved at drikke det, enten i sin rene form eller blandet med væsker som juice eller alkoholholdige drikkevarer. Doseringen er vanskelig at kontrollere, da selv små mængder kan have stærke virkninger, og overdosering kan være livstruende. Det er vigtigt at være opmærksom på, at GHB kan være let at overdosere, da dets virkning er meget koncentreret.

GHB påvirker centralnervesystemet og kan i bedste fald give en følelse af eufori, afslapning og velvære. På den anden side, kan GHB også mindske hæmninger og give følelsen af en sløret bevidsthed. Nogle brugere oplever hallucinationer og desorientering. GHB kan også påvirke hukommelsen og hæmme motoriske færdigheder. Til trods for GHBs potentiale for stimulerende effekter, er GHB betegnet som en bedøvende (sløvende) substans frem for en stimulerende.

Effekten af GHB indtræder normalt inden for 15-30 minutter og varer typisk i 2-4 timer. Den nøjagtige varighed kan variere afhængigt af dosering og individuelle faktorer såsom fysiologi og mentalt helbred.

GHB er kendt for at have betydelige risici og bivirkninger, både fysiske og psykiske. Overdosering kan resultere i kramper, bevidstløshed, åndedrætsbesvær og endda koma, eller i værste fald død. Typiske negative effekter for GHB er døsighed, kvalme, manglende koordination, opkastning og hovedpine. Blandinger af GHB med andre stoffer, især alkohol, kan øge risikoen for skader og sundhedsproblemer. Langvarig brug af GHB kan også føre til afhængighed og abstinenssymptomer.

Brug af GHB kan føre til fysisk og psykisk afhængighed. Regelmæssig brug fører til opbygning af en tolerance for stoffet, hvilket betyder at større doser er nødvendige for at opnå den ønskede effekt. Pludselig ophør af at bruge GHB kan udløse abstinenssymptomer som angst, søvnløshed, rysten og hallucinationer. Hvis du er afhængighed af GHB kræver det ofte professionel behandling for at opnå en sikker og sund afvænning.

GHB er en ulovlig substans i mange lande, herunder Danmark. Besiddelse, produktion og salg af GHB er strafbart, og straffes med bøder samt fængsel.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om GHB

Dreng / mand25 år

Langt misbrug som startede med hash og alkohol til et mareridt 10 år efter

Hej. jeg startede med hash hver dag 2-3 g i 12-13 års alderen. men havde søvnproblmer så en halv til en hel flaske vodka 70 cl røg også ned hver dag. 8 klasse var jeg altid tømmermændsramt. ...
Dreng / mand20 år

Dmma/Dmha/GABA

Mit spørgsmål er omg nogen af disse stoffer (Dmma/Dmha/GABA) der evt kan være i preworkout er ulovlige at køre bil med, eller i andre tilfælde er ulovlige? ...
Pige / kvinde39 år

Senfølger af narkotika overdosis

For mere end 10år siden var jeg ude for en overdosis af blandet narkotiske midler. amfetamin, meth amfetamin, kokain, lsd, mdm og ghb Og metadon som jeg husker det, var jeg et sted i livet dengang ...
Se flere spørgsmål >