Spørgsmål i Brevkassen d. 14.3.2019

“Kold tyrker” og psykisk sårbarhed

KategoriAngstBedøvende stofferCannabisCBDDepressionEdiblesHashHHCKonkrete bekymringerKrop og sundhed
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde26 år

først vil jeg lige sige, at når jeg skriver “kold tyrker” ønsker jeg på INGEN måde at træde nogle over tæerne!!! Jeg skriver, fordi jeg vil vide om jeg har gang i noget klogt eller uklogt: Sagen er den, at jeg har røget hash på daglig basis i snart 5 år og er blevet taget i det nu. Jeg kan godt selv se det er en glidebane, og ønsker derfor at stoppe NU! Jeg har en blandingsdiagnose der hedder borderline af emotionel ustabil type samt ængstelig evasiv personlighedsstruktur. Derudover har jeg angst, depression og tvangstanker. For lige at toppe sagen har jeg også mistet min mor i år, hvorfor jeg er ENORMT ustabil og følelsesladet pt. Alt dette har jeg brugt til at retfærdiggøre mit misbrug, og camouflere det som selvmedicinering. Jeg har – i forbindelse med min uddannelse som pædagog – haft lektioner om hashmisbrug (før jeg selv kom i et). Her lærte jeg, at man ofte starter med at skære ned på sit misbrug, ved at fjerne én joint. Når det så kører, fjerner man endnu én og sådan bliver man ved til man er clean. Jeg vil gerne stoppe ASAP og helst ved en “kold tyrker”, men jeg kan også mærke, hvordan det påvirker mine diagnoser i en sådan grad, at mine tanker kredser om suicidale emner. Jeg har læst en masse på nettet, og ved at det ikke slår mig ihjel at lave en kold tyrker. Men jeg er usikker på om det er smart ift min ustabile psyke. Her er så mit spørgsmål: Bør jeg starte med at skære ned i mit forbrug og ende ud med at stoppe, eller skal jeg presse mig selv og stoppe fra den ene dag til den anden? Jeg ønsker at det skal blive en positiv oplevelse og at jeg får følelsen af, at jeg skulle have stoppet langt tidligere. Jeg håber du kan hjælpe og jeg beklager den lange smøre – men jeg er i syv sind ift om mine tanker er reelle eller om jeg er ved at overtale mig selv til at “det er ok at ryge”? Mvh den selvmedicinerende

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Nu er kold tyrker jo en lydlig omskrivning af ”cold turkey” som er en beskrivelse af den kolde og klamme hud man kan få når man har heroinabstinenser så der er egentlig ikke nogen som vil kunne føle sig trådt på – udover kalkuner.

Med hensyn til om man skal stoppe fra det ene øjeblik til det andet er det ikke så nemt at sige. Nogen oplever stort set ingen problemer mens andre får en del uro. Men er uroen abstinens eller er det genopblussen af de problemer som man måske ryger hash for? Det er svært at sige.

Hash dæmper jo for eksempel tankemylder og uro ved sovetid men samtidig forstyrrer det søvnrytmen så det kan føles ubehageligt når man pludselig både har tankemylder og uro samtidig med at søvnrytmen ikke er på plads.

Man kan måske i en periode få et ikke-afhængighedsskabende sovemiddel for at få en bedre indsovning men sovemidler giver som hovedregel ikke nogen lindring i længere tid. 

Så – jeg må indrømme at jeg ikke kan give dig en kogebog men synes at du skal forsøge det som du gerne vil, nemlig at stoppe og hvis det så ikke går, benytte metode nummer 2.

I sidste ende vil mit råd være at du opsøger et kommunalt behandlingstilbud – du får meget bedre råd om hvordan du skal forholde dig når de kan se dig og have samtaler med dig og de kan bedre henvise dig til hjælp hvis de andre problemer du har, tager overhånd.

Held og lykke

Hilsen

Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde17 år

er det normalt eller en hashpsykose?

nu er det 3 dage siden jeg sidst har røget, og der fik jeg en lille green out. men det er som om det ikke er helt gået væk og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. jeg har fået så meget angst de sidste ...
Pige / kvinde40 år

Oxycondon

Hej Er så fortvivlet og på randen til at blive skør i hovedet af at tænke mig gul og blå, for at finde på løsninger som virker. Min man er i behandling på CSU for misbrug af Oxycondon. Han lyver om...
Dreng / mand22 år

Cart pen eller skyfall

Hvad er en tilgængelig version af thc e-væske som ikke består af syntetiske cannabiodier og andre kemikalier ...
Se flere spørgsmål >