Spørgsmål i Brevkassen d. 18.9.2012

Bliver unge hurtigere afhængige

KategoriBedøvende stofferCannabisHashNysgerrighedPotSkunkTHCViden
kommentar

Spørgsmål fraDreng / mand

Hej jeg har og emnet "stoffer" i projekt opgave denne uge
 
jeg har følgende spørgsmål:
 
hvorfor bliver man afhængig af stoffer?
 
-hvorfor bliver unge hurtigere afhængige end voksne(25+)
 
– er hash en "gateway" til hårde stoffer, i så fald hvorfor og hvordan?
 
– er det sværere for unge af skille sig af med sit misbrug end det er for voksne(25+)?
 
 
 
Skrevet af: Henrik

Hej Henrik

Den helt enkle forklaring på, hvorfor man bliver afhængig af nogle stoffer, er, at disse stoffer er afhængighedsskabende. Hvis en person drikker kaffe, spiser chokolade, ryger cigaretter, drikker alkohol eller sniffer amfetamin i en længere periode, vil denne person med tiden udvikle afhængighed. Man kan sige, at kroppen har vænnet sig til at få nogle af de stoffer, der fx er i chokolade, kaffe eller amfetamin og derfor reagerer med ubehag, hvis den ikke længere får disse stoffer.

Det næste spørgsmål bliver så, hvorfor nogle mennesker ”vælger” at indtage afhængighedsskabende stoffer i en længere periode, når de burde være klar over, at de kan blive afhængige. Dette er ikke nemt at svare på, men der findes flere forskellige teorier om afhængighed/misbrug, der forsøger at komme med en forklaring.

Nogle teorier forklarer afhængighed og misbrug som noget, man er født med risiko for at udvikle. Andre teorier forklare det som noget, vi lærer, når vi er sammen med andre mennesker, der selv bruger afhængighedsskabende stoffer og måske ikke ser noget problem ved dette. Nogle teorier lægger vægt på, at mennesker bruger stoffer for at glemme de problemer, de har med forældre, venner, kærester osv.

Der findes altså mange forskellige forklaringer og der er nok også mange forskellige forklaringer på hvorfor forskellige mennesker udvikler afhængighed. Hvis man skal prøve at forstå det lidt bedre, kan man forsøge at finde forklaringer på, hvorfor man selv nogle gange spiser for meget slik, for mange chips eller andre ting, man egentlig godt ved, er usundt.

Jeg tror egentlig ikke, unge hurtigere bliver afhængige end voksne, men det er ofte unge, der bliver afhængige af ulovlige stoffer. Hvis vi skal forsøge at forklare, hvorfor unge oftere end ældre udvikler afhængighed, kan vi jo prøve at bruge de teorier om afhængighed, jeg beskrev ovenfor.

Hvis man er genetisk disponeret, altså født med risiko for at udvikle misbrug eller afhængighed, vil man udvikle misbrug, når man kommer i kontakt med stofferne og det er ofte, mens man er ung.

Unge går mere i byen og kommer mere rundt i forskellige miljøer og møder nye mennesker, nogle af disse nye mennesker tager måske stoffer og man bliver tilbudt stoffer, derfor vil man også som ung møde flere mennesker, der kan påvirke en til at tage stoffer.

Unge har ofte flere fødselsmæssige problemer end de lidt ældre og problemerne kan virke mere uoverskuelige, derfor kan flere unge have behov for at flygte fra deres problemer.

Man er som ung typisk nemmere at overtale og man har måske ikke helt styr på sine egne grænser i forhold til, hvad man opfatter som rigtigt og forkert, derfor er unge typisk mere sårbare i forhold til at afprøve farlige og risikofyldte ting.

Mange mener, hash er en ”gateway” til hårde stoffer og de fleste narkomaner ”begyndte” med at ryge hash. Nogle vil dog påpege, at de fleste narkomaner "begyndte" med at drikke alkohol og ryge tobak. Hash fører langt fra altid til hårde stoffer, men hvis man vælger at ryge hash, træder man over den streg, der afskiller de lovlige rusmidler fra de ulovlige rusmidler og det kan være et skridt i en uheldig retning.

Det er min erfaring, at det kan være nemmere for unge at komme ud af afhængighed, da de typisk ikke har været afhængige i lige så mange år som de fleste afhængige voksne. Så hvis man er ung og afhængig gælder det om at stoppe forbruget hurtigst muligt og søge behandling.

Håber du kan bruge mine svar.

 

Søren

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde16 år

Hash

Min datter på 16 har desværre fået nogle venner der ryger puffbars og hash. Hun synes det et helt normalt at ryge hash. Hun har ADHD umedicineret og får Sertralin for angst. En aften tog hun på tur...
Pige / kvinde17 år

er det normalt eller en hashpsykose?

nu er det 3 dage siden jeg sidst har røget, og der fik jeg en lille green out. men det er som om det ikke er helt gået væk og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. jeg har fået så meget angst de sidste ...
Dreng / mand22 år

Cart pen eller skyfall

Hvad er en tilgængelig version af thc e-væske som ikke består af syntetiske cannabiodier og andre kemikalier ...
Se flere spørgsmål >