Rejser, Undgå smugling, Udlandet, risiko, farlige kemikalier

Stoffer og rejser

Når man har smidt sin taske på ryggen, er hoppet ind i et fly og er rejst ud i verden, kan man let få en følelse af at være lettet for hverdagens bekymringer, sure pligter og regler. Man er fri og åben for verden.

Blandt andet derfor er der rigtig mange, der føler sig særligt fristet til at prøve stoffer, når de er ude at rejse.

Stofferne vil ofte være de samme, som findes i Danmark, og derfor gælder naturligvis de samme effekter og bivirkninger, som man kan læse om i bl.a. leksikonet her på netstof.dk. I mange lande, særligt de relativt fattige lande, sker det dog ofte at priserne er lavere og tilgængeligheden større. Det kan nemt medvirke til at fristelsen bliver større.

Same same... but different

De fleste unge rejser for at se og prøve nye ting, eller for ligefrem at udfordre sig selv. Bungee jump, hash, motorcykeltur, river rafting, ecstasy, trekking, dykning, nødhjælpsarbejde er blot få af mange muligheder. Mange rejsende når at udfordre sig selv på mange forskellige måder på rejsen, men selvom det umiddelbart kan føles lige så grænseoverskridende for den enkelte at dykke som at ryge hash, er der en verden til forskel, når man ser på risikoen.

Selvom du måske er vant til at eksperimentere med stoffer herhjemme i Danmark, så kan stofferne være blandet anderledes i udlandet. Det betyder altså at du ikke kan være sikker på at du vil reagere på samme måde som du er vant til, og i nogle lande blandes der endda farlige kemikalier i stofferne for at snyde turister. 

Sundhedssystemet i udlandet er heller ikke nødvendigvis lige så godt og tilgængeligt som det danske, hvis du skulle komme ud for et uheld, hvis du har fået "dårlige" stoffer eller hvis du får et "badtrip".

Fængselssystemet og lovgivningen vil også være anderledes end den danske. Utroligt nok, har Danmark en ret mild lovgivning ved brug af stoffer. I nogle andre lande og områder, f.eks. indonesien, kan selv få gram hash fundet i din lomme, føre til lange fængselsdomme. Og det vil ofte være i fængsler som er meget barskere end de danske. Hvis du bliver fængslet i udlandet kan den danske stat ikke hjælpe dig ud, men kan kun sørge for, at du bliver behandlet ligesom de lokale, hvilket ikke nødvendigvis vil være nogen stor hjælp.

Politi og pushere i samme båd

I lande som Thailand og Indien kan pushere have særlige aftaler med det lokale politi. De aftaler kan betyde, at politiet ser gennem fingrene med pushernes handel, hvis bare pusherne stikker dig (kunden) til politiet, efter du har købt stofferne. Dermed kan politiet pågribe dig umiddelbart bagefter, og afpresse dig med trusler om fængselsstraffe. På den måde tjener både pushere og politi penge af ordningen. Bliver du fanget i sådan en situation, kan politiet i princippet både tage dine penge til sig selv, og bagefter sende dig videre i fængsel, hvis de skulle ønske det.

Lad være at blive et muldyr!

Muldyr er slang for narkokurér. Selvom du ingen planer har om at tage eller smugle stoffer, kan du blive offer for andres smugling. Narkosmuglere kan udnytte, at du virker uskyldig, og kan “plante” stoffer i din taske eller jakke, som de så opsporer og henter, når du er kommet hjem til Danmark. Det udsætter dig for en enorm fare, da du aldrig vil kunne bevise, at det ikke er dig, der forsøger at smugle, hvis stofferne skulle blive opdaget.

Flere af de mest populære rejsemål i Mellemøsten og Asien har voldsomme strafferammer for handel med narkotika, og i lande som Kina, Iran, Thailand, Malaysia, Singapore, Saudi Arabien og Indonesien gives der helt op til dødsstraf for narkosmugling, også i ikke-voldsrelaterede sager. Cirka halvdelen af de danskerne, som er fængslet i udlandet, sidder inde for narkotikarelateret kriminalitet.

Sådan kan du undgå at smugle mod din vilje:

  1. Tjek før du forlader hotellet, at der ikke er noget i dine tasker, som ikke bør være der.
  2. Hold personligt øje med dine ejendele, særligt omkring afrejse og i lufthavnen.
  3. Vær opmærksom på at lukke dine tasker grundigt, så det ikke er muligt at stoppe noget ned i dem i forbifarten.
  4. Sig altid nej til at fragte et brev eller en pakke, som ikke er din. Uanset hvor troværdig personen måtte virke.