
Hvordan hjælper jeg min ven?
Folk, der er afhængige, kan somme tider ikke selv se, at de har et problem. Så hvis du tror din ven har et problem, og du ønsker at hjælpe dem, kan det være en god idé at overveje, hvordan du omtaler “problemet”.
I netstof.dk’s Pårørende-brevkasse sidder Flemming Licht, som er misbrugskonsulent og coach. Han har gennem mange år rådgivet pårørende i, hvordan man bedst tager de svære snakke om misbrug. Hans vigtigste råd handler om vigtigheden af at vise respekt for den person, som man gerne vil hjælpe.
Ægte respekt booster overskuddet
Din positive indstilling kan være med til at give din ven det overskud, der skal til for at bryde de dårlige vaner, fortæller Flemming Licht.
“Alle unge, der drikker, ryger hash eller tager stoffer, gør det fordi det giver dem noget positivt. Det kan være mod til at feste eller mulighed for at sove om natten. Vær nysgerrig på, hvad rusmidlerne giver din ven af positive ting. Så er det lettere at snakke om, hvad der kan erstatte din vens forbrug af rusmidler. Det, at du lytter til og forstår din vens grunde til at bruge rusmidler, kan være den overraskelse, der gør, at din ven vil være interesseret i din hjælp.”
Hvor svært kan det være at lytte?
Det kan lyde meget ligetil, og er det måske også for nogle, men dét at lytte er en kunst. Du kan først for alvor hjælpe dine venner, hvis du virkelig interesserer dig for, hvad de er i gang med at fortælle dig. Her er to gode råd, hvis du vil blive bedre til at lytte:
- Modstå fristelsen for at afbryde og komme med dine egne konklusioner og meninger, før din ven har talt ud.
- Undgå at have “samtaler med dig selv” indeni, når du burde lytte. Du går oftest galt i byen, når du begynder at udtænke dit vildt geniale svar, allerede inden din ven har talt færdig.
Det er ofte vaner som disse, der dels afholder dig fra at forstå din ven, dels afholder din ven fra at tage imod dine ellers velmenende råd.
“Alle har gode grunde til at gøre, som de gør. Du kan ikke lave folk om eller få dem til at overtage dine værdier. Men du kan være med til at give dem et lille skub i en bedre retning. Det kræver, at du væbner dig med nysgerrighed, kærlighed og tålmodighed. Hvis din ven oplever, at du forsøger at pådutte dine meninger, så er dine muligheder for at hjælpe meget små,”
fortsætter Flemming Licht.
Pas på dig selv
Uanset om du allerede er eller øver dig i at blive en god lytter, så er det vigtigt for dig at huske på, at det i sidste ende ikke er dit ansvar at hjælpe din ven. Det er fint, hvis du gerne vil hjælpe, men glem ikke dig selv. For mange kan det være svært overhovedet at have “den svære samtale” med sin ven, og for mange kan det være bedst helt at lade være. Det er helt i orden.
Det kan være en lang erkendelsesproces for din ven at komme ud af et misbrug, og selvom du gør alt hvad du kan, vil du ofte kun være en lille del af forandringen. Din vens forældre vil oftest have langt større indflydelse på din vens muligheder for at komme ud af misbruget.
Måske har du brug for at vide mere om stoffet, som du kan læse om i vores Leksikon, måske har du brug for en snak med en rusmiddelkonsulent i dit nærmeste misbrugscenter. Og selvfølgelig vil du eller din ven kunne bruge netstof.dk's forskellige rådgivninger, som du kan læse mere om her.