Afhængig, afhængighed, forbrug af rusmidler, undgå at få problemer, gode råd til at få kontrol

Hvad er afhængighed?

Afhængighed kan være svært at beskrive og kan betyde noget forskelligt fra person til person. Hvis du har et forbrug af rusmidler - uanset, om det er alkohol, hash eller andre stoffer, så er det godt at være opmærksom på dit forbrug. Her er en liste over, hvad du kan være opmærksom på, så du kan undgå at få problemer.

 

Vær opmærksom på...

  • ... om du føler dig mere normal og fungerer bedre, når du er påvirket, end hvis du ikke er.

  • ... om dit forbrug er blevet så meget en vane, at du fortsætter, selvom du godt kan se, at det spænder ben for andre ting, som betyder noget for dig.

  • ... om du skal have mere og mere for at opnå den samme rus. Eller, at den rus, som du oplevede i begyndelsen, er anderledes nu.

  • ... om du bliver utilpas hvis du ikke ryger / drikker / tager stoffer.

  • ... om du oplever en stærk trang, som er svær at kontrollere. Selvom du om morgenen tænker "I dag vil jeg ikke ryge", så bliver du meget nemt fristet.

  • ... om du kommer med "undskyldninger" for at blive ved med at ryge / drikke / tage stoffer, som for eksempel, at du har haft en dårlig dag eller, at det regner .

Du kan også se den her korte video om afhængighed 

Men jeg har bare liiiiige brug for....

Alle rusmidler kan skabe afhængighed, hvis de bruges forkert, for ofte og for meget, men det er forskelligt, hvor hurtigt det går. Nogle af de rusmidler som virker stærkt vanedannende er kokain og nikotin. De har en kort - men effektiv - virkning når du bruger dem, og samtidig vil du hurtigt få fysisk trang til at tage mere. Hvis du er ryger, så ved du at det er rigtig svært at stoppe med at ryge - du vil opleve fysiske abstinenser såsom svedeture eller humørsvingninger. Det kan kaldes fysisk afhængighed. Alkohol kan også give fysisk (og psykisk) afhængighed, men det er et mere langsomt vanedannende rusmiddel, og det er også derfor, at du godt kan drikke rigtig meget en fredag, uden at have den samme trang til at drikke om lørdagen. 

Der er nogle, der mener, at man ikke kan blive afhængig af cannabis, men der er ikke sandt. Det vil dog ofte vise sig som en anden form for afhængighed, nemlig psykisk afhængighed. Det kan vise sig ved, at cannabis gør dig glad, stopper tankemylder eller dæmper angst. Det lyder måske ikke som en dårlig ting, men cannabis fjerner ikke følelserne, det dæmper dem bare. Det vil sige, at du stadig kan opleve for eksempel tristhed, tankemylder eller angst, når du ikke ryger, og at du gradvist skal ryge mere og mere for at opnå samme følelses-dæmpende effekt.    

Hvad gør jeg?

Man kan godt have problemer med alkohol, hash eller andre stoffer uden at være afhængig. Men uanset, om du føler, at dit forbrug er ved at blive problematisk eller du er bange for, om du er ved at blive afhængig, så er det en god ide at snakke med nogen. Det kan være din ven, nogen i din familie eller måske en rusmiddelrådgiver. På vores Danmarkskort kan du se, hvem du kan kontakte i din kommune, hvis du har lyst til at tale med nogen. De fleste steder kan du starte med at være anonym, hvis du synes, det er rarest.

Hvis du overvejer, om det kunne være en god idé at få hjælp til at skære ned eller stoppe dit forbrug, så kan du læse mere om, hvad behandling egentlig er her

Det kan være svært at skulle fortælle nogen om sine problemer, så du kan også starte med selv at prøve at få kontrol over dit forbrug. Du kan læse gode råd til at få kontrol her

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl, er du også velkommen til at skrive til os her på netstof.