Gruppepres, Hjælp, Pres, Venner

Er du påvirket... af andre?

Selvfølgelig bliver man påvirket af, hvad folk omkring én foretager sig. Det er f.eks. uhøfligt ikke at skåle med, når alle de andre ved bordet gør det. I langt de fleste situationer er det faktisk okay bare at følge med strømmen. Men nogle gange kan det også føles forkert, og så kan det pludselig være rigtig svært at gå mod strømmen.

Gruppepres kan ramme folk i alle aldre, og kan komme i mange former. Som regel er det bedste råd at snakke med andre om dine oplevelser. Find en du stoler på, og del dine tanker med vedkommende.

Hvis du ikke kan komme i tanke om nogen oplagt, så kan du altid bruge de forskellige rådgivningsmuligheder her på netstof.dk.

Gode råd

Måske kan du også bruge nedenstående råd, hvis/når du føler dig påvirket af andre:

Du er ikke alene

Det er nemt at tro, at du er den eneste, der ikke har eksperimenteret med stoffer eller den eneste der ikke drikker sig fuldstændig hjerneløs. Det er dog sådan at cirka halvdelen af alle danske unge under 25 år ikke har prøvet nogen form for stoffer, og ca. halvdelen af unge fra 15-20 år drikker under 7 genstande om ugen. Du er altså ikke alene!

Find ud af, hvor du står 

Hvor står du med hensyn til sex, stoffer og alkohol? Det er nemmere at være tro mod sig selv, hvis man kender sit eget sind/holdning/standpunkt. Der er også lavet undersøgelser som viser at de fleste unge vil acceptere og støtte op om en beslutning om ikke at drikke eller tage stoffer.

Forbered dig på et eventuelt gruppepres

Prøv at tænke igennem, hvordan du vil reagere på gruppepres. Vil du give efter eller holde fast i din holdning? Det kan hjælpe at dele dine tanker og følelser med nogen, du stoler på.

Prøv at tænke over, hvem der tilbyder dig stofferne og hvorfor?

Uanset hvem det er, bør de acceptere, at du siger nej. Husk også at uanset om det er nogen du kender der tilbyder, eller folk du ikke kender særlig godt, så kan du ende i en meget uheldig og/eller farlig situation.

Tænk over hvor din grænse går

Brug af både lovlige og ulovlige stoffer starter ofte i sociale sammenhænge, hvor du er vant til at komme og gerne vil føle dig accepteret. Derfor kan du have svært ved at sige nej. Det er ikke sikkert, at dine venner viser det, men de vil helt sikkert respektere dig, hvis du ved og viser hvor dine grænser går.

Sig nej med overbevisning

Gør det klart uden at lave noget stort nummer ud af det. Hvis de forsøger at overtale dig, skal du bare holde fast i din beslutning. Igen er det rigtig vigtigt at du har tænkt over hvor du står i forhold til både sex, alkohol og stoffer og hvor din grænse går.

Hold fast

Det er helt naturligt at bekymre sig om hvad andre tænker om dig, men hold fast i hvad du selv synes er rigtigt og forkert.

Pas godt på dine venner

Lad være med at holde det for dig selv, hvis du er bekymret for en ven. Hvis man er i problemer, kan det nogle gange være rigtig svært selv at se. Tal med dem om hvad du oplever, eller del det med nogen, som du har tillid til. Hvis du ikke gør det, kan der være risiko for at du mister din ven.

Du skal kunne være dig selv

Hvis du har svært ved at være dig selv i en gruppe, så kan det være fordi du ikke føler dig helt tilpas med de andre, og så er det måske på tide at finde nogle nye venner at hænge ud med. Du kan også prøve at snakke med dine venner, og fortælle dem om hvad din holdning er, og hvor din grænse går.

Søg viden

Før du prøver noget nyt er det vigtigt at vide, hvad du kaster dig ud i. Kig i vores leksikon for at blive klogere på stoffernes virkning og bivirkning. Du kan også altid spørge vores rusmiddelfaglige brevkasserådgivere her.