Leksikon

Syntetiske Cannabinoider

Syntetiske cannabinoider er en gruppe af stoffer, der er designet til at efterligne THCs effekter – det mest psykoaktive stof fra cannabisplanten. Syntetiske cannabinoider fremstilles kunstigt på et laboratorium, hvorefter det sælges kommercielt som produkter med navne som syntetisk cannabis og spice.

SpiceSyntetisk cannabisK2
Billedet er genereret af kunstig intelligens

4 hurtige om Syntetiske Cannabinoider

1

Effekt

Eufori, afslapning, hallucinationer.

2

Bivirkninger

Hjertebanken, forhøjet blodtryk, angst, paranoia, psykotiske symptomer.

3

Hvor lang tid går der, før det virker?

5-30 minutter.

4

Hvor lang tid virker det?

4-12 timer.

Hvad er Syntetiske Cannabinoider

Syntetiske cannabinoider er en gruppe af stoffer, der er designet til at efterligne THCs effekter - det mest psykoaktive stof fra cannabisplanten. Syntetiske cannabinoider fremstilles kunstigt på et laboratorium, hvorefter det sælges kommercielt som produkter med navne som syntetisk cannabis og spice.

Syntetiske cannabinoider bliver normalt solgt som en tørret urteblanding, der til forveksling kan ligne cannabis. Det sælges også som væske til brug i e-cigaretter. Begge typer af produkter sælges i pakker eller poser med forskellige farver.

Syntetiske cannabinoider kan indtages på flere måder. De mest almindelige metoder er:

  • Rygning: Stoffet rulles ind i papir, også kendt som en joint, eller en pipe. Det ryges og inhaleres, hvorefter det absorberes i kroppen og giver sin effekt.
  • Vaporising (fordampning): Ved brug af en vaporiser opvarmes de syntetiske cannabinoider til en temperatur, hvorefter de psykoaktive stoffer frigives som damp og kan indåndes.
  • Spisning: Syntetiske cannabinoider kan også blive tilføjet til madvarer. Disse kaldes edibles og omfatter kager, slik eller drikkevarer, som indeholder cannabinoider.

Syntetiske cannabinoider binder sig til cannabinoid-receptorerne i hjernen, meget ligesom THC, og producerer en række psykoaktive effekter. Effekter dækker over, men er ikke begrænset til, eufori, afslapning i kroppen, hallucinationer, angst, paranoia og ændret tidsopfattelse. Effekterne varierer kraftigt afhængig af dosis, renhed samt individuel respons.

Ved rygning eller dampning indtræder effekten indenfor få minutter, men kan modsat naturlig cannabis have en effekt, der kan vare helt op til et døgn. Varigheden afhænger også af dosis, renhed af stoffet samt individuel reaktion.

Brug af syntetiske cannabinoider medfører væsentlige risici, og gentagen brug kan lede til både fysisk og psykisk afhængighed. Da syntetiske cannabinoider består af en gruppe af kemiske forbindelser, er det meget svært at måle den præcise dosis og renheden, hvilket gør effekterne svære at forudsige. Bivirkninger dækker over, men er ikke begrænset til hjertebanken, forhøjet blodtryk, opkastning, forvirring, angst, panik, psykotiske symptomer. I alvorlige tilfælde, eksempelvis ved en særligt høj dosis, er der risiko for hjerte- og/eller nyresvigt, hvilket kan være livstruende.

Syntetiske cannabinoider kan forårsage både fysisk og psykisk afhængighed. Gentagen brug fører til opbygning af en tolerance for stoffet, hvilket betyder at en større dosis er nødvendig for at opnå den ønskede effekt. Og med den større dosis øger man også risikoen for bivirkninger og fysiske skader på ens organer. En fysisk og/eller psykisk afhængighed af syntetiske cannabinoider kan påvirke ens dagligdag i sådan en grad, at man kan få problemer med at gå i skole, have et arbejde og opretholde ens relationer.

I Danmark er brug, besiddelse, salg og dyrkning af syntetiske cannabinoider ulovligt. Det er strafbart, og kan medføre bøder eller fængselsstraf.

Fandt du hvad du ledte efter?

Spørgsmål om Syntetiske Cannabinoider

Dreng / mand22 år

Cart pen eller skyfall

Hvad er en tilgængelig version af thc e-væske som ikke består af syntetiske cannabiodier og andre kemikalier ...
18 år

Hvordan siger man nej til stoffer?

Hej   For et stykke tid siden stødte mine venner på stoffer, og jeg er bange for at de snart trækker mig med ind i det. Jeg ved ikke hvordan jeg skal sige nej, da jeg er bange for at ...
Dreng / mand15 år

Hjælp! Min ven er på vej ud i et misbrug af hash!

Hejsa! Jeg er en dreng på 15 år der har sammen med mine venner besluttet at vi vil prøve at få vores ven til at stoppe med at ryge hash (Det er alle former for hash) Men, da vi ikke v...
Se flere spørgsmål >