Spørgsmål i Brevkassen d. 11.12.2023

Krav til substitutionsbehandling

KategoriafhængighedBehandlingBehandlingKodeinKonkrete bekymringerMedicinMorfinOpioider
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraDreng / mand24 år

Hej NB: Dette spørgsmål kommer af et behov for at kunne visualisere fremtiden lidt. Jeg er i gang med at finde hjælp og dette handler mere om hvilken behandling, jeg kan se frem til, end om jeg vil starte i behandling.. Jeg har to gange været i behandling for et kodeinmisbrug henover de sidste 3 år cirka. Jeg har nu fået endnu et tilbagefald af relativ slem intensitet. Lever jeg op til kravene til substitutionsbehandling? Jeg kan læse på sundhed.dk at hovedkriteriet er, at man lever op til opiodafhængighed i ICD-10. Og i ICD er et hovedkriterie at man har fysiologiske symptomer (tolerance eller abstinenser). Det gør jeg jo ikke helt endnu, da mit tilbagefald stadig er relativt nyt og da mit drug of choice jo er en svag opioid. Jeg er nysgerrig på substitution, da jeg føler, der er dannet et mønster, hvor jeg falder i igen noget tid efter behandlingsstop. Og så kører møllen. Men jeg føler lidt, at jeg ikke har et stærkt nok argument ift. kravene. På forhånd tak!

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Når du skriver at du har været i behandling 2 gange tidligere så går jeg ud fra at du har været igennem en aftrapning og er faldet i igen efter en periode uden Kodein. Kodein bliver til morfin i kroppen så det er reelt en morfinafhængighed som er dit problem.

Som du beskriver det kan du have udviklet en afhængighed som gør at du ryger tilbage igen og igen og at du, når du holder op udvikler abstinens. Der er ikke nødvendigvis abstinens men hvis indtagelsen påvirker din hverdag negativt og du ender i det samme mønster igen og igen ville jeg kalde det afhængighed. Du vil udvikle risiko for abstinens jo længere tid og jo mere du tager men det at du til forskellig tid har forskellige abstinensrisiko gør ikke at du er mere eller mindre afhængig. Man bør se på det totale billede.

Der er flere måder at gå til behandling men der er typisk et socialt behandlingstiltag hvor man ser på udløsere til tilbagefaldene etc. og en fysisk del som i dit tilfælde hvor du ender i et opioidforbrug igen og igen ville kunne give dig substitutionsbehandling, for eksempel med Suboxone som også gør det besværligt at tage andre opioider ved siden af.
Afhængighed har forskellige udtryk og det er ikke, efter min mening, noget som kan diagnosticeres kun ved at kigge på kriterierne i ICD-10.

Hilsen
Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde30 år

Cbd m. under 0.2% thc

Hej😊 Jeg har røget hash hver eneste dag i over 15 år, men da jeg fik kørekort, tog jeg en kold tyrker, og jeg har ikke røget hash i 1 år og 4 måneder nu. Forleden dag fortalte en veninde mig om cb...
Pige / kvinde35 år

Hash

Hej Jeg testede desværre min 14 årige søn positiv for hash i lørdags. Hvor lang tid kan jeg forvente det er i kroppen, før jeg forhåbentlig tester ham negativ? På forhånd tak. ...
Dreng / mand18 år

Opioider

hvordan påvirker opioider hjernen og hvor mange er cirka misbrugere? (gerne nogle tal da jeg skriver et studie projekt om dette) ...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Gruppechat hver torsdag

00
Dag
00
Time
00
Min
00
Sek
På torsdag kl 19:30 kan du igen chatte med jævnaldrende om stoffer. Skal du ha' en SMS når chatten åbner? Så tilmeld dig en anonym SMS-notifikation.
Læs mere >