Spørgsmål:

Synsforstyrrelser i lang tid efter LSD. Kan det være HPPD?

Dato: 07.04.2019

Køn: 

Dreng/Mand

Alder: 

18år

Hej Netstof. Når jeg skriver det her, er det halvanden måned siden at jeg sidst tog nogen form for stoffer - alkohol inklusiv. Jeg har prøvet LSD 3 gang. De første to gange ville jeg gerne og tog begge gange en dose på omkring de 115 mikrogram. Jeg besluttede mig så for at stoppe med stoffer, da jeg ikke havde lyst mere, og jeg hørte om HPPD og blev bange for at få det. Ved en fejl indtager jeg dog en meget, meget lille smule LSD. Måske omkring 15 ug. Er ikke helt sikker. Siden da har jeg haft flimren, der bedst kan beskrives som “visual snow.” Dog kun på nogle ting - fx. ting i dårlig belysning. Jeg har også væsentligt flere af de der ting man kan se på en blå himmel, og det virker også til de kan være andre steder nu. Jeg har også haft mange angstanfald på det sidste, da jeg er bange for at mit syn er ændrer permanent. Jeg er faktisk bare generelt enormt bange. Jeg har talt med mange, og de mener at jeg har fået angst, og at det er dét der skaber symptomerne. Jeg tror dog, at det er HPPD. Hvad er sandsynligheden for at det er henholdsvis HPPD og angst? Hvad kan man gøre ved det? Og kan HPPD gå over? For jeg kan både se folk, der skriver at det går over og at det ikke kan gå over. Tusinde tak!

Svar: 

Det hvide ”fnulder” man kan se når man kigger op mod himlen er rester af celler som svæver rundt i øjets glaslegeme – det er typisk noget som man lige pludselig lægger mærke til og så glemmer igen for det er der hele tiden men har ingen betydning.

HPPD eller Hallucinogen Persisting Perception Disorder er meget sjældent – der er ikke lavet ret mange videnskabelige artikler om det af samme grund. Oftest er det meget mere kraftige synsforstyrrelser end dem du beskriver og folk har også kraftige angstproblemer.

Det virker mere som om du er lidt nervøs og ængstelig i forvejen og så bliver bange for at fejle noget mere alvorligt. Men HPPD er meget sjældent og det man i hvert fald skal når man har det som dig er at holde sig fra den slags stoffer fordi risikoen for at få en negativ oplevelse hele tiden er der og du risikerer at få det skidt i stedet for at få en positiv oplevelse.

Hvis du er plaget meget af angst i al almindelighed bør du snakke med din læge om det og eventuelt få en henvisning til psykolog.

Hilsen
Henrik 

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen