Spørgsmål:

Rygning og operation

Dato: 29.09.2019

Køn: 

Dreng/Mand

Alder: 

58år

Hej. Kan en læge nægte at operere mig, hvis jeg er ryger? Er dette ikke forskelsbehandling og ulovligt, grundlovsstridigt, krænkelse af menneskerettigher, lov om ligebehandling m.m. Rygere er også med til at finansiere suhedsvæsnet med tobaksafgifter. Og uden rygere ville der nok ikke være det samme antal læger i DK. Og hvad med alle de andre livsstils sygdomme som fx. manglende motion, overvægt, fedme, åreforkalkning, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol m.m. Mvh. Lasse

Svar: 

Hej

Ved alle operationer er der en risiko og stigende alder og andre risikofaktorer gør at det kan gå galt under operationen eller efter. Det som man gerne opererer hos en 40 årig ryger kan blive meget risikabelt hos en 65 årig ryger.
Der er altid en afvejning af risikoen ved ikke at operere og risikoen ved at operere og de risici bliver også taget med ved de andre livsstilsproblemer som du beskriver.
Risikoen ved rygning er nedsat heling og risiko for komplikationer i form af blødning, blodpropper og infektion. De ting skal lægen tage med i betragtning ved vurdering af operation.

Så hvis det, der skal opereres for udgør en livstrussel her og nu så gør man det på trods af risikoen men hvis det kan udsættes og patienten kan gå i gang med et rygestop op til operationen så vejer rygningen tungere fordi chancen for en vellykket operation stiger.

Hilsen
Henrik

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen