Spørgsmål:

Pårvirker rygning mine forhøjet levertal?

Dato: 26.03.2019

Køn: 

Dreng/Mand

Alder: 

16år

Hej. Jeg er en dreng på 16 år og jeg har døjet med noget kyssesyge i et halvt års tid. Jeg har det ikke dårligt mere og er heller ikke træt, men mine levertal er stadig forhøjet (de er dog nedadgående). Jeg har fået et par cigaretter til nogle fester med lidt mellemrum mellem hver fest og noget vandpibe til en af dem. Jeg kom derfor til at tænke på om der er noget i cigaretter eller vandpibe som påvirker mine levertal. Om det får dem til at stige eller falde langsommere. Har ikke rørt alkohol eller kontaktsport. Vil gøre alt for at levertallene falder så hurtigt som muligt. Håber i vil svarer.

Svar: 

Hej

Nej der er ikke noget i tobak som ændrer dine levertal eller ændrer forløbet af mononucleose som kyssesygen også kaldes. Men til gengæld går det ud over dine lunger!

Der er noget som tyder på at en alvorlig sygdom som hedder sklerose kan forekomme lidt oftere hvis man ryger og har kyssesyge og ellers også har nogle gener som gør at man har en risiko - så det er ikke rigtigt noget man kan forholde sig til når man er 16.
Hilsen
Henrik

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen