Spørgsmål:

Nyser uafbrudt

Dato: 09.01.2022

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

31år

Hej. Hvordan kan det være, at når jeg drikker alkohol, får jeg nogle gange nyseanfald, hvor jeg nyser uafbrudt op til 20-30 gange i træk. Det er nærmest helt allergi-agtigt. Men det er ikke hver eneste gang jeg drikker? Hvad kan det mon skyldes?

Svar: 

Hej

Det var en interessant observation. Det lyder ikke som om det er hver gang du indtager alkohol og du skriver heller ikke om nogle typer alkohol udløser nyset mens andre ikke gør. Det kan være rent tilfælde at det er sket flere gange og jeg kan ikke finde nogen videnskabelige undersøgelser hvor det er undersøgt.

Et nys udvikles når noget irriterer slimhinden så der udløses histaminer som sætter gang i nyserefleksen.
Den nerve som påvirkes hedder trigeminusnerven og den har også nervetråde i svælget så man kunne måske forestille sig at irritation fra alkohol i svælget kan udløse en nyserefleks.
En anden nerve som påvirkes af alkohol er vagusnerven som blandt andet går til spiserøret og mavesækken, hvor alkohol irriterer slimhinden. Det er mest almindeligt at man får hikke når den påvirkes men der er også en mulighed for at den er involveret i nys som jo er en kompliceret proces ned mange muskler involveret
En tredje mulighed er at der er en allergisk reaktion på indholdsstoffer i visse typer alkohol som så udløser nyset.  

Hilsen
Henrik  

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen