Spørgsmål:

Fixer for meget kokain

Dato: 26.09.2012

Hej Henrik 

Hvordan går kokain ind og påvirker hjernen, når man fixer det?  

Hvorfor bliver høresansen så meget forstærket når man fixer kokain? 

Og hvorfor reagerer kroppen med ufrivillig rysten og man ikke kan bruge sine lemmer, når man får en overdosis... Det føles som der står en mand inde i mit hoved og banker massivt med en hammer indenfra. Jeg holder mig for mine ører, rokker frem og tilbage og er bange for en evt. blodprop eller hjertestop. Min hjerte føles som det springer ud af mit bryst, og hamrer derudaf.  

Jeg bliver bange når jeg fixer for stærkt kokain og for meget. Har meget fokus på at bevare min vejrtrækning. Når kroppen har været udsat for tre mindre overdosiser på min springtur til Vesterbro over en uges tid, er jeg så i risici gruppe for at kroppen har fået nok, og står af. Eller kan jeg fortsat tage stoffet og min krop kan holde til det samme? Eller er det 'bedre' at jeg begynder at fixe hvid heroin istedet, når jeg tager de doser jeg gør, og har tendens til at tage for stærke fix. 

Venlig Hilsen B 

Svar: 

Hej B 

Kokain påvirker hjernen på samme måde når det fixes som hvis man sniffer - og så alligevel ikke helt. Det har nemlig vist sig at afhængighedsskabende stoffer påvirker hjernen meget mere hvis det indtages hurtigt i forhold til hvis det indtages langsomt. Man kan også se det mellem stofferne hvor ”langsomme” stoffer som alkohol og hash er længere tid om at give afhængighed end hurtige stoffer som kokain og andre feststoffer.  

Når jeg her skriver hurtig mener jeg ikke det at man bliver hurtige af dem men at de optages hurtigt og udskilles hurtigt. Når et stof kommer hurtigt til hjernen og fortæller at det her er GODT og derefter forsvinder hurtigt igen så bliver hele systemet meget opmærksom på at der skete noget og det forberedes eller ”primes” på at være parat til at det kan ske igen. Nikotin er nok det stof der er mest markant på den måde og det er meget hurtigt til at skabe afhængighed.  

Ud over afhængigheden som kommer over tid reagerer hjernen med at være klar til at have den samme adfærd eller blive mere påvirket hurtigt hvis stoffet er hurtigt – derfor lærer hjernen hurtigere at blive påvirket af spiritus end af øl og det kan måske lyde som om det kan være godt fordi man så får mere rus men det gælder også en masse andre virkninger som man måske ikke ønsker som for eksempel aggression der kan have tendens til at komme mange flere gange end ellers.  

Det lyder lidt som at du oplever at de ting du ikke ønsker nu er sat sammen med at kokain når hjernen og udløser en ”pakke” af ting som for eksempel angst. Man kan jo tage det som et varsel om at din krop fortæller dig at der ikke er ret meget positivt tilbage at hente i kokain for dig. 

Jeg vil nok ikke anbefale dig at fixe noget som helst – er man afhængig af et stof bliver man det nemt af andre og erstatte heroin med kokain giver simpelthen ikke mening i mit hoved.  

Hilsen

Henrik 

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen