Spørgsmål:

Ethanol i blodet.

Dato: 05.07.2021

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

60år

Hej Henrik.

kan du hjælpe mig med svar på følgende:

Danner kroppen selv ethanol, i såfald kan det måles i blodprøve?

Der er forskellige fødevarer som bananer, juice, blommer der indeholder naturligt alkohol, kan det måles i blodprøve, eksempelvis med et udslag på 1mmol ?

Kan du evt. anbefale mig, hvor jeg kan søge mere viden om dette ?

mvh den søgende.

Svar: 

Hej

Der er hele tiden bakterier og svampe i tarmen som danner alkohol. Det sker på samme måde som bakterier og gærsvampe som danner alkohol fra søde frugter og stivelse.

Alt hvad der dannes i tarmen optages og kommer en tur igennem leveren og leveren har et enzym, kaldet alkoholdehydrogenase som omdanner og nedbryder alkohol så derfor vil der ikke være ret meget alkohol som slipper gennem leveren og det vil være i så lavt niveau at det ikke kan måles med en almindelig alkoholtest og slet ikke i promillestørrelsen.

Der er diskussion om en tilstand kaldet auto-brewery syndrome (ABS) hvor man mener, i meget sjældne tilfælde ved tarmsygdomme, at der kan dannes en stor mængde gærsvampe i tarmen som kan danne så store mængder alkohol at det slipper forbi leveren. Diskussionen er om denne tilstand overhovedet findes men der er enkelte sandsynlige tilfælde.
Så – selvom det teoretisk er muligt at danne en masse alkohol i tarmen er det ikke noget som spiller en rolle i almindelighed.

Hilsen
Henrik  

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen