Spørgsmål i Brevkassen d. 26.9.2012

Senskader

KategoriAlkoholAmfetaminBenzodiazepinerBlandet med alkoholCannabisEdiblesHashHvad sker der når jeg stopperKokainKrop og sundhed
Se svar
kommentar

Spørgsmål fra

Hej Henrik

Jeg vil høre om senskader. 

Kan du oplyse mig om hvor udbredt det er med senskader efter ca. 15 års misbrug med kokain, speed, hash, piller og alkohol (LSD og svampe). 

Hvor kan man evt. blive undersøgt og hvilken undeersøgelse(r) skal der til?

Jeg har været i behandling på sydsjælland, som du jo sikkert godt kender (FH).

Det er nu ca. 10 år siden, misbruget ophørte. Men jeg mener at kunne huske noget om at der blev sagt, at man skulle være opmærksom på evt. senskader – Er det korrekt?

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej 

Jeg kan ikke sige dig noget specifikt om senfølger af misbrug af for det er meget forskelligt hvilke følger der er efter forskellige stoffer både afhængigt af hvor længe man har taget dem og hvilket udgangspunkt man har.

Generelt kan man dele problemer efter stof- og alkoholindtagelse i 3 dele 

Akutte: følgerne efter stofindtagelse. Her kan der være vist forskellige følger afhængig af dosis og varighed. De fleste kender konsekvensen af at have drukket alkohol i større mængde eller i flere dage i træk men de fleste andre stoffer giver en eller anden form for ”tømmermænd” som man dig ikke nødvendigvis mærker så meget men som snarere vil vise sig i evne til at tænke konstruktivt og lære i en kort periode.

Mellemlange: De symptomer som kommer efter et længere stofbrug, kan være mere langvarige som for eksempel dårlig indlæringsevne og irritabilitet efter kokainbrug som kan vare i adskillige måneder. De mellemlange følger klinger som oftest af indenfor få uger til måneder.

Sene: Senfølger kan ses efter langvarigt og stort stofbrug og der er her ofte også tale om nedsat tænke- og indlæringsevne og irritabilitet i op til 1-2 år efter man er ophørt. I sjældne tilfælde er der tale om symptomer som varer mange år. For eksempel kan man hos mennesker der har spist beroligende medicin af stesolidgruppen se gener i form af fysisk uro og manglende koncentrationsevne også efter 2-5 år. Man kan dog ofte behandle de gener medicinsk. 

Det er ikke muligt på forhånd at sige noget om hvor mange problemer der kommer og hvordan de vil vise sig og dermed kan man heller ikke sige noget klart når et behandlingsforløb afsluttes. Nogle har ganske få gener efter meget stort misbrug og nogen har mange gener selv efter et mindre forbrug. Som læge må man blot behandle tingene når de opstår men det er vigtigt at man i sin behandlingsstrategi er opmærksom på at der kan være et langt efterforløb som skal håndteres så det ikke nødvendigvis er slut når man har besluttet sig til ikke at indtage stoffer mere. 

 

Hilsen

Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde16 år

Måske psykose

Hej brevkasse, jeg har røget cirka 5 gange i hele mit liv med langt tid mellem hver gang, her for 5 dage siden tog jeg et par sug af en joint og nu føler jeg stadig rusen bare mildere, jeg får tit ...
Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde17 år

puff

jeg ville spørge om det ville være muligt at tage en puff med thc i når man rejser? ...
Se flere spørgsmål >