Spørgsmål i Brevkassen d. 3.10.2016

kokain under graviditet

KategoriAlkoholBlandet med alkoholFeststofferFuckupsKokainKonkrete bekymringerKrop og sundhed
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde21 år

hej

Jeg har lige fundet ud af, at jeg er gravid i ca. 8 uge. Jeg har i de 8 uger taget kokain ca. 8-9 gange og drukket meget alkohol 10 gange. Jeg er samtidig ryger(ca. en pakke om dagen). Og spiser ikke specielt sundt. Jeg ved jo at dette er en meget usund levestil og regner ikke med at beholde barnet – i sær fordi jeg er bange for hvordan min levemåde kan have påvirket fosteret.

Men, hvis jeg nu, her i 8 uge – stoppede med at ryge, drikke og selvfølgelig med stoffer. spiste sundt, dyrkede yoga osv. Altså virkelig ændrede alt. Ville det kun 'veje op' for de første uger. eller har fosteret med sikkerhed fået for meget skade?

Venlig hilsen mig

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Som du kan se af et svar jeg har givet til en anden gravid så er der ikke nogen helt præcis måde man kan sige om der er sket skade på et foster eller ej.

Sundhedsstyrelsen har set på det og som det er beskrevet så er de tidlige skader som er på fostret – hvis de sker – af den mere alvorlige slags og de vil sandsynligvis føre til at fostret aborteres.

Der er ikke fundet sammenhæng med periodisk drikkeri og abort men hvornår fosterskader opstår kan man ikke sige præcist.

Kokain har nok en større effekt senere i graviditet men kan give lav fødselsvægt og hjerteproblemer.

Nogle problemer som følge af stof og alkohol kan være ret små og svære at skelne fra andre påvirkninger i graviditet og barndom men det kan for eksempel være en lidt dårligere koncentrationsevne som gør det sværere for barnet i skolen.

Alt i alt er det svært at sige noget i det enkelte tilfælde for det er den samlede risiko som har betydning – man kan ikke sige at man kan rette op på skader ved at leve helt regelret efter at have givet den en ordentlig omgang i 2 måneder men risikoen for at det ender med problemer er mindre jo mindre man bruger af stoffer og især alkohol.

Hvis du er i tvivl så opsøg din læge og få en rådgivning som er helt rettet til dig – jeg kan kun give dig en generel rådgivning.

Hilsen
Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde21 år

Kan man blande ADHD medicin med coke?

Hvis man tager ADHD medicin ( elvanse ) for en adhd diagnose, kan der så komme alvorlige konsekvenser hvis man tager coke oven i, bare en enkelt gang? Hvad ville der ske? Hvad hvis man stoppede ADH...
Pige / kvinde28 år

Levertal

Hej. Jeg har fået målt mit levertal (gamma-GT) som desværre var blevet lidt højt pga. mit overforbrug af alkohol (tallet var på 62). Jeg har derfor besluttet mig for at stoppe med at drikke, da det...
Se flere spørgsmål >