Spørgsmål i Brevkassen d. 8.11.2014

Hjælp

KategoriBedøvende stofferCannabisEdiblesHashKonkrete bekymringerKrop og sundhedPotSkunkTHC
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde17 år

Hej. for nogle uger siden delte jeg og min veninde en hashkage. Den begyndte at virke efter cirka en time. I starten havde vi det sjovt, men da det begyndte at blive mørkt(vi sad ude ved en skov), kunne jeg bare mærke at jeg skulle væk derfra. Jeg prøvede at overbevise mig selv om at jeg ikke skulle blive bange, for jeg ville ikke bekymre min veninde som det tidspunkt stadig havde det godt, og så var jeg også bange for at jeg måske kunne få et angstanfald, hvis jeg kørte mig selv for meget op. I de følgende timer begyndte jeg at få det rigtig, rigtig dårligt. Jeg har aldrig i mit liv haft det så dårligt. Det var som om at alt blodet i min krop pumpede sindssygt hurtigt, det føltes som om min mave var så varm, at den kogte og jeg havde svært ved at gå fordi jeg fik så meget hjertebanken, og mit blod pumpede så hurtigt. mine fingre begyndte også at ryste men jeg er stadig ikke helt sikker på om det bare var noget min hjerne bildte mig ind, eller om jeg virkelig rystede, havde hjertebanken osv. Jeg havde en følelse af, at jeg på en måde ikke var tryg og at jeg bare hurtigst muligt skulle finde et trygt sted, som jeg følte mig hjemme i. Det var enormt ubehageligt. Jeg havde ingen tidsfornemmelse. jeg vidste ikke om der var gået 5 minutter eller 5 timer. Jeg havde ingen kontrol over hvad der skete med min krop, og jeg følte det som om jeg var med i en slags film, hvor alt hvad jeg sagde og alt hvad min veninde sagde var replikker som vi havde fået at vide at vi skulle sige. Det føltes som om at alt hvad vi sagde til hinanden havde vi oplevet før. Det lyder nok lidt underligt, men jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal forklare det. Jeg havde det også som om alle mennesker kiggede på os. Vi besluttede os for at tage hjem til min veninde, men på vejen hjem fik min veninde det virkelig dårligt, ligeså dårligt som jeg havde det. Vi var begge helt blege, og da blev jeg meget bekymret og fik også lidt skyldfølelse. Da vi kom hjem fik jeg det lidt bedre, altså psykisk, jeg følte mig mere tryg. Dagen efter havde vi det begge bedre, dog havde vi lidt hovedpine og vi havde også sovet dårlig,haft dårlige drømme osv. På et tidspunkt vågnede jeg, helt badet i sved. de efterfølgende uger har jeg haft det fint nok, udover at jeg i de første par dage/uger efter havde lidt ondt i hovedet et par gange om dagen men det gik over. Jeg har heller ikke rigtig haft lyst til at tage med i byen eller til fester eller idet hele tageet at drikke alkohol eller noget andet lige siden.

Men så fik jeg af vide af vores fælles veninde, her i går, at mine veninde havde haft det meget dårligt psykisk lige siden. Hun havde følt at hun var i "sin egen lille boble" og at hun ikke kunne koncentrere sig om skolen osv. Hun havde også sagt det til sine forældre, som så havde kontaktet en misbrugskonsulent og de har vist haft nogle møder om det. Nu har jeg bare fået virkelig dårlig samvittighed over det, og jeg føler at det hele er min skyld, selvom vi jo var 2 om det. Hvordan kan det være, at hun har fået det så dårligt, og jeg har det nogenlunde fint eftergølgende? Jeg kan ikke tænke på andet end det lige for tiden, og har det virkelig dårligt med det. Min mor er meget imod hash, så det kan slet ikke komme på tale at hun finder ud af hvad der er sket.

Det skal lige siges, at både jeg og min veninde har delt en hashkage én gang før for et år siden, men ellers har vi ikke rigtig prøvet det før. Jeg har prøvet at tage 1-2 sug af en joint 3 gange med nogle måneders mellemrum, men ellers har jeg ikke prøvet andre rusmidler end det og alkohol. Kan der være blandet andre stoffer ind i kagen? Det sagde misbrugskonsulenten som min veninde havde snakket med at der muligvis kunne være. Hun sagde også, at min veninde muligvis kunne have en hashpsykose eller en slags angst. tror du det går over? Og hvordan skal jeg gribe det hele an? min veninde ved ikke at jeg ved at hun har haft det sådan efterfølgende, det er noget vores fælles ven har fortalt mig. Jeg forstår ikke hvorfor hun ikke har sagt det til mig. Kan hun være sur på mig? Jeg har det virkelig dårligt med det efter jeg har fundet ud af, at min veninde har fået det så dårligt efter det. Jeg skal aldrig i mit liv prøve hash igen. Jeg forstår bare ikke hvordan man kan få det så dårligt af det? sidste gang fik vi det ikke sådan. hvad skal jeg gøre? Jeg har det meget dårligt med, at min veninde har det sådan. Jeg føler at det hele er min skyld. 

jeg håber du kan svare på nogle af mine spørgsmål

mvh. mig

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Det lyder som om i begge to har overdoseret på cannabis og haft en rigtig dårlig oplevelse og et ”dårligt trip”.
Der er jo ikke nogen deklaration på kagen, går jeg ud fra, og så er der heller ikke nogen sikkerhed for at der er lige netop det samme i som den i prøvede for et år siden.

Når man ryger cannabis kommer effekten med det samme og den effekt man overhovedet får er til stede kort efter og det meste ryger ud igen når man puster ud. Men hvis man spiser en hashkage får man det hele med. Der går ganske vist noget længere tid men der er ikke noget af cannabis´en som ikke bliver optaget og det som i en joint kunne have givet en lille rus giver i kagen en flere gange større effekt og den varer meget længere fordi optagelsen kan strække sig over flere timer.

Når i begge to så ikke er vant til at tage noget kan i nemt få en overdosis som giver de her psykedeliske eller måske snarere psykotiske oplevelser hvor i mister kontrollen over kroppens reaktioner, får en fornemmelse af uvirkelighed og mister fornemmelse af tid.

Du er så kommet ud på den anden side efter noget tid og et par dages eftervirkning mens din veninde har længerevarende problemer efter sin hash-psykose. Hun kan være mere sårbar end dig og derfor have svært ved at komme på ret køl igen men hun kan helt klart også have behov for at få hjælp og eventuelt noget angstdæmpende medicin i en kortere periode mens hun kommer sig.

Det er jo ikke til for mig at vide hvorfor hun ikke har fortalt dig det men hun har nok de samme bekymringer og som du kan se mange andre beskrive her på Netstof så blive man ofte bange for at være blevet kronisk syg når man ikke rigtigt kan komme på ret køl igen. Så gå tilbage til hende og fortæl hvad du selv har oplevet så hun kan få fortalt hvordan hun selv har det og måske finde modet til at søge hjælp hvis det ikke er blevet bedre.

Hash kan godt give nogle meget langvarige problemer med nedtur som det er beskrevet i mange andre spørgsmål her på sitet men det kan som regel klares med korterevarende hjælp. Hvis man er psykisk sårbar i forvejen skal man søge hjælp og så sørge for at holde sig fra hash og andre stoffer.

Jeg synes ikke at det er din skyld at hun har det dårligt – hun har selv åbnet munden og spist hashkagen men det nytter ikke at i begge to er bange for at tale med hinanden om hvad i har oplevet bare fordi i har dårlig samvittighed.

Den bedste vej ud af en traumatisk oplevelse er at dele den med nogen og i har ovenikøbet delt den samme oplevelse.

Hilsen
Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde50 år

passiv rygning

Hej Jeg arbejder på et plejecenter, hvor en beboer ryger hash, han skal lufter ud inden jeg kommer der ind, men tit lugter det også på gangen, skal jeg være nervøs for at jeg kan teste positiv, hvi...
Dreng / mand50 år

Hvad ryger min overbo?

Hej, Jeg har en terrasse og min overbo (psykisk syg) har et vindue med skodder foran. Tidligere har jeg informeret hende, at jeg ikke vil have at hun ryger cannabis i vinduet pga. lugten på min ter...
Pige / kvinde12 år

Måske afhængig?

Hej, jeg er pige på 12 år og jeg tror jeg er afhængig af stoffer. Jeg tager både coke, heroin og ryger hash. Jeg gør det hver dag. Jeg cutter meget og er hele tiden på psykiatrisk. Jeg er også anbr...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Sommerferie: Næste chat er torsdag 8. august :)

Læs mere >