Spørgsmål i Brevkassen d. 21.9.2016

Hashkage under graviditet

KategoriAlkoholBedøvende stofferBlandet med alkoholCannabisEdiblesHashKonkrete bekymringerKrop og sundhedNysgerrighedPot
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde20 år

Kære Netstof.dk, 


Jeg har netop tisset på en graviditetstest og fremtryllet to streger. Og tisset på en graviditetstest mere, for at turde kunne trække på smilebåndet og mærke lykkefølelsen strømme helt ud i tåspidserne. Og besøgt min læge selvsamme eftermiddag for at få det endeligt bekræftet. Og alle peger i samme retning; jeg er gravid. Formegentlig i 7. uge. 

Min kæreste og jeg er uendeligt lykkelige, men tør dårligt lade glæden sætte ind for alvor. Jeg har de seneste uger – i et altoverskyggende håb – tisset på fem, måske endda seks, graviditetsteste. De har alle været negative. Jeg har derfor drukket alkohol i uansvarlige mængder til fødselsdage- og ved restaurantbesøg, hvilket jeg naturligvis er ualmindeligt flov over i dag. Jeg har – rundt regnet – været meget, meget beruset fem-seks gange, vil jeg tro. Samtidig har jeg indtaget en hashkage eller tre, hvilket også vækker en enorm bekymring hos os. 

Vi ønsker inderligt at give liv til vores kommende barn, men føler at vi for alt i verden skal give den lille krudtugle den bedste start på livet.  Vores spørgsmål går derfor på, om det er anbefalelsesværdigt at gennemføre graviditeten eller ej? – Der hersker en del debat om emnet på nettet, og vores læge har forsikret os om at det umiddelbart ikke skulle være skadende. Vi er dog dybt bekymrede, og håber at få et par rådgivende ord med på vejen, som kan vægte i beslutningsprocessen. 

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej
Du stiller 2 spørgsmål, om det er farligt med hashkagen og om det er farligt med alkohol og virker mest bekymret for hashen.

Hvis vi prøver at skille det lidt ad..

Du skriver at du måske er i 7. uge men samtidig at du har haft negative graviditetstest i de seneste uger – så du må altså være tidligere i graviditeten. Jo tidligere i en graviditet, jo mindre viden er der om stoffer og alkohol´s skade på fostret. Det skyldes nok at man tidligt i graviditeten har mange fostre som aborterer spontant fordi der er noget galt med dem – det er som det skal være og om det er fordi man har drukket for meget en enkelt gang eller noget andet, kan man ikke vide. Selvom man levede fuldstændigt sundt vil der være spontane aborter som man slet ikke ville opdage med mindre man laver graviditetstest med jævne mellemrum.

Hash er ikke hensigtsmæssigt når man er gravid men jeg har ikke kunnet finde oplysninger om at det skulle være problematisk for fostret når vi er helt nede i 3.- 4. (– 7.) uge. Cannabis kan have indflydelse på hjerneudviklingen men den er slet ikke i gang endnu når du er så tidligt i graviditeten.

Alkohol frarådes generelt under graviditeten men som jeg har skrevet ovenfor så er det svært at sige noget præcist om hvordan det skader i de første uger fordi der i forvejen er en del graviditeter som slutter dér på grund af andre problemer med fostret. Det anbefales ikke at drikke overhovedet mens man er gravid så det er så enkelt med det – men husk også at der er mange som fester i de første uger uden at det har nogen konsekvenser (uden at det skal være en anbefaling til andre).

Så min anbefaling vil være at når du nu sådan ønsker at få et barn og glæder dig – så nyd det og hold dig fra alkohol og andre rusmidler mens du er gravid. Man skal ikke gå og være bekymret mens man har barn i maven for det stresser nemlig også barnet.

Hilsen
Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde16 år

Måske psykose

Hej brevkasse, jeg har røget cirka 5 gange i hele mit liv med langt tid mellem hver gang, her for 5 dage siden tog jeg et par sug af en joint og nu føler jeg stadig rusen bare mildere, jeg får tit ...
Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde17 år

puff

jeg ville spørge om det ville være muligt at tage en puff med thc i når man rejser? ...
Se flere spørgsmål >