Spørgsmål i Brevkassen d. 30.9.2021

Magter ikke mere

KategoriAlkoholBedøvende stofferBlandet med alkoholCannabisDepressionEdiblesEnsomhedHashMedicinPot
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde37 år

Jeg har haft et alkoholmisbrug (alt mellem 8-18 genstande dagligt eller næsten dagligt) i lange perioder med kun få pauser igennem de seneste 13 år. Indenfor de seneste 4,5 år også et dagligt forbrug af cannabis (primært skunk, alt fra 1-6 joints om dagen). Jeg har lagt alkoholen på hylden, og har ikke drukket i lidt over 3 måneder nu. Jeg har også flere gange forsøgt at stoppe med at ryge skunk, men de symptomer, jeg oplever, når jeg stopper, er ulidelige. Jeg er lige nu inde i min femte uge uden at ryge skunk, og det er som om, jeg stadig får det værre og værre. Ikke nok med at jeg sover virkelig dårligt og lidt om natten, er jeg meget øm i mine muskler hele tiden, nok fordi jeg konstant spænder mine muskler – også mens jeg sover. Jeg laver afspændingsøvelser, som kun hjælper i kort tid, men smerterne vender tilbage. Men værst af alt er det psykiske. Jeg er utrolig deprimeret – hele tiden, og får ofte grædeture, som kan vare flere timer. Jeg oplever også en knugende følelse i brystet/øverst i maven, som er der hele tiden. Denne er værre når jeg har grædeture eller angst, og føles som om, jeg bærer en tung sten indeni. Jeg går i terapi (6. måned) og er diagnosticeret med PTSD hos en psykiater. Jeg har prøvet Sertralin, Duloxetin og Quetiapin gennem årene men intet har været behjælpeligt. Jeg tænker snart ikke længere, jeg kan holde denne tilstand ud, og jeg overvejer stærkt at gå tilbage til i hvert fald at ryge skunk, så jeg kan slappe af i mine muskler igen og sove om natten. Det her er ikke til at holde ud. Men jeg vil så gerne være “clean” og uafhængig af cannabis, selvom det for mig virker en anelse medicinsk. Hvor længe kan man forvente, der max går, efter dagligt at have drukket og røget cannabis i ovennævnte antal år, før jeg i hvert fald kan udelukke, at det er årsagen til, at jeg har det så slemt?

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Beklager den lange svartid. Du beskriver et relativt stort forbrug gennem mange år så det er faktisk lidt utroligt at du har klaret det uden medicinsk behandling. Da vi ikke kender dig kan vi ikke sige præcis om den generelle beskrivelse passer på dig.

Når man som du, er diagnosticeret med PTSD, har man været ude for nogle meget stressfyldte oplevelser, som kroppen og psyken stadig reagere på. Din krop er i en konstant stress-tilstand. (PTSD= posttraumatisk belastningsreaktion/stressreaktion).

Vi tænker derfor at dit store forbrug af alkohol og hash, sagtens kan ses som et forsøg på en løsning på det ubehag du tidligere har mærket. Rusmidlerne dæmper umiddelbart ubehag, men kun for en kort stund. Derfor får man lyst/trang til at indtage igen – indtil det bliver et forbrug på daglig basis og dermed også et tilbagevendende problem, der medfører bivirkninger bl.a. tilvænning og udvikling af tolerans.

Når du stopper med de rusmidler som har dæmpet ubehaget – kommer alt ubehandlet tilbage. Det kan være noget af det du nu mærker som depression, muskelspændinger, angst, søvnmangel og knugende følelse i bryst og mave.

Alkoholabstinens er umiddelbart ret kortvarigt men der er et langt efterforløb hvor man er i en tilstand af ”forlænget abstinens” som er præget af en depressionslignende tilstand med forstyrrelse af søvn og hukommelse. Når man har en langvarig traumetilstand som PTSD, har symptomerne tendens til at hænge ved i længere tid og blive mere alvorlige.

Cannabis / Skunk giver også en tilvænning og typisk er der uro, søvnproblemer og af og til angst i forbindelse med ophør.

Når du kombinerer disse to med en PTSD som blandt andet er en længerevarende angst- og stresstilstand får du en lidt giftig cocktail som kan være meget hård at komme igennem og kan have en vis tendens til at hænge fast uden medicinsk hjælp.

Hvis du stadig ser psykiateren vil vi anbefale at du lægger kortene på bordet og beskriver hvordan du har det så du kan få bekæmpet den angsttilstand du beskriver. Sandsynligvis er det forbigående men du skal tage hensyn til den underliggende PTSD. Du virker som om at du er topmotiveret til at være stoffri og det skal du holde fast i men du har behov for hjælp.

De psykiske abstinenser er dem der viser sig som frustrationer og mangel på mestrings-strategier. Dvs. at du skal øve dig i at finde nye måder hvorpå du kan håndtere det ubehag der dukker op. Det kan være alt fra hvordan du skaber tryghed omkring dig, hvordan du mestre frustration og følelser og smerte.
Hvis du søger på PTSD findes der mange gode forslag og metoder til at nedsættes kroppens stresstilstand.

Hilsen
Læge Henrik  & Misbrugsbehandler Lone  

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde50 år

passiv rygning

Hej Jeg arbejder på et plejecenter, hvor en beboer ryger hash, han skal lufter ud inden jeg kommer der ind, men tit lugter det også på gangen, skal jeg være nervøs for at jeg kan teste positiv, hvi...
Dreng / mand50 år

Hvad ryger min overbo?

Hej, Jeg har en terrasse og min overbo (psykisk syg) har et vindue med skodder foran. Tidligere har jeg informeret hende, at jeg ikke vil have at hun ryger cannabis i vinduet pga. lugten på min ter...
Pige / kvinde12 år

Måske afhængig?

Hej, jeg er pige på 12 år og jeg tror jeg er afhængig af stoffer. Jeg tager både coke, heroin og ryger hash. Jeg gør det hver dag. Jeg cutter meget og er hele tiden på psykiatrisk. Jeg er også anbr...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Sommerferie: Næste chat er torsdag 8. august :)

Læs mere >