Spørgsmål i Brevkassen d. 19.9.2019

Er jeg ved at blive afhængig?

KategoriBedøvende stofferCannabisForbrug eller misbrugHashKonkrete bekymringerPotSkunkStoffer og hverdagenTHC
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde

jeg er en på på 17 år, og jeg ryger hver dag. Det jeg har jeg gjort de sidste par måneder. 
Jeg er begyndt at blive bekymret, for jeg kan ikke få mig selv til at stoppe igen, men alligevel bilder jeg mig ind, at jeg sagtens kan styre det? s; er jeg ude i et misbrug? ..

Skrevet af: Camilla

Svar fra psykolog Eric Allouche

Hej Camilla

Jeg har en meget enkelt test for at afprøve om man er afhængig eller ikke af stort set hvad som helst: man skal tage en pause.
Kan du, når du bestemmer det, lad være med at ryge hash, drikke kaffe, se fjernsyn, m.m….så er du ikke afhængig.
Kræver det en del forsøg før du endelig kan stoppe, så er du muligvis på vej til at blive afhængig.
Kan du slet ikke stoppe, så er du afhængig.

Du skal være opmærksom på to ting.
Den første er at du skal kunne stoppe når du bestemmer det, og ikke når du ”har lyst til det”. Mange mennesker siger ”jeg kan godt stoppe hvis jeg får lyst til det, men jeg har bare ikke lyst”. Så lad være med at falde i den fælde: det her drejer sig ikke om lysten med om viljen.

Den anden ting er hvor længe du skal stoppe. At stoppe i en dag eller to kan være en god starte…men det beviser ikke ret meget ift afhængighed. Skal du bevise overfor dig selv at du ikke er afhængig, så skal du lade være med at ryge i så lang tid at du tester dig selv i mange forskellige situationer: når du keder dig hjemme, når du er til fest og dine venner tilbyder dig et joint, når du har lyst til at slappe af efter arbejde, osv. Umiddelbart vil jeg mene at en pause på en måned vil være passende for at finde ud af om du er afhængig eller ikke.

En sidst ting. Kommer du til den konklusion af du faktisk er afhængig, så lad være med at tænke at det er for sent, og at du ikke kan gøre noget længere. Tænk tværtimod, at det betyder at det er på tid at du gør noget ved det. 

Du er velkommen til at skrive igen hvis du er i tvivl.
Held og lykke med det.

Eric

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde50 år

passiv rygning

Hej Jeg arbejder på et plejecenter, hvor en beboer ryger hash, han skal lufter ud inden jeg kommer der ind, men tit lugter det også på gangen, skal jeg være nervøs for at jeg kan teste positiv, hvi...
Dreng / mand50 år

Hvad ryger min overbo?

Hej, Jeg har en terrasse og min overbo (psykisk syg) har et vindue med skodder foran. Tidligere har jeg informeret hende, at jeg ikke vil have at hun ryger cannabis i vinduet pga. lugten på min ter...
Pige / kvinde12 år

Måske afhængig?

Hej, jeg er pige på 12 år og jeg tror jeg er afhængig af stoffer. Jeg tager både coke, heroin og ryger hash. Jeg gør det hver dag. Jeg cutter meget og er hele tiden på psykiatrisk. Jeg er også anbr...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Sommerferie: Næste chat er torsdag 8. august :)

Læs mere >