Spørgsmål i Brevkassen d. 26.9.2012

angstanfald

KategoriAlkoholAngstBedøvende stofferBlandet med alkoholCannabisHashKonkrete bekymringerKrop og sundhedPotSkunk
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde

Hej, jeg er en pige på 16 år, og jeg har drukket siden jeg var 13 og imellem 14 til 16 år har jeg omkring 8 gange fået sug af joints uden at det har påvirket mig meget, men her for omkring 3 uger siden røg jeg for første gang bong med nogle venner, og det var meget stærkt. Det medvirkede, at jeg jeg fik et meget slemt panikanfald. Det startede med at hele verden begyndte at snorre rundt og så begyndte jeg bare af skrige, og det føltes som om at jeg var blevet sindssyg, og at jeg skulle dø. Jeg spurgte endda min veninde om hun ikke ville dræbe mig, for følelsen var simpelthen så ekstrem! Jeg tror at jeg skreg i omkring 15 min., og så begyndte det meget langsomt at gå bedre. Mine veninder tog mig med udenfor hvor de gik rundt med mig i 1 1/2 time og bagefter kørte vi rundt i hendes mors bil i 3 timer. Hele tiden havde jeg brug for at min veninde talte til mig, for ligesom at få mig til at abstraherer. Dagen efter var jeg stadig meget skæv, og jeg var hele tiden sindssygt bange for at det ville komme tilbage. 

Fordi at jeg er nuværende bosat i USA har jeg ikke drukket i 8 måneder, og i går var så første gang at jeg drak her. Jeg er stadig meget chokeret over episoden, så da jeg begyndte at drikke havde jeg det ligesom i baghovedet, og pludselig, selvom jeg ikke havde drukket forfærdelig meget, begynder jeg at få den samme følelse som jeg havde da jeg havde mit panikanfald. Jeg tog min ven i hånden og gik rundt med ham ude på gaden, for det hjalp sidst, og tilsidst fik jeg rystet den meget ubehagelige følelse af mig… 

Jeg vil høre om det er noget du tror at der vil blive ved? Og om der normalt er en forbindelse mellem alkohol og hash? Jeg er nu meget bekymret, og jeg føler at der er noget galt!

Skrevet af: Anna

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej Anna

Det lyder som om du har fået en hash-psykose. Det kan ske hos nogle og hvem det sker hos er ikke lige til at vide på forhånd. 

I sig selv behøver det ikke at være et problem at du har haft et anfald men vi ved nu når man har fået et anfald som du har, så er risikoen for at det sker igen større og det kan også ske når du udsætter dig for andre stoffer – som for eksempel alkohol. 

En undersøgelse for nogle år siden viste at der blandt dem der har haft en hashpsykose er flere der senere bliver skizofrene. Det betyder ikke at man bliver skizofren fordi man har haft et tilfælde som du har men det betyder at man skal være ret så forsigtig med hvad man udsætter sig for. 

Mit umiddelbare råd til dig vil være at du nok skal holde dig fra hash, hvis du kke gør det bør du lade være med at blande hash og andre ting fordi det øger din risiko for at få et anfald igen. 

Når eller hvis du drikker alkohol så hold dig – i hvert fald i en periode – fra at drikke spiritus men nøjes med at drikke ting der ikke er stærkere end øl så du hele tiden har føling med hvor påvirket du er. 

Hvis dine anfald kommer igen, med eller uden alkohol eller hash så bør du snakke med din læge om det og i hvert fald holde en længere pause med alkohol. 

Din hjerne er stadig under opbygning de næste 5-6 år så dér er den noget mere følsom end den vil være senere.

Hilsen

Henrik 

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde50 år

passiv rygning

Hej Jeg arbejder på et plejecenter, hvor en beboer ryger hash, han skal lufter ud inden jeg kommer der ind, men tit lugter det også på gangen, skal jeg være nervøs for at jeg kan teste positiv, hvi...
Dreng / mand50 år

Hvad ryger min overbo?

Hej, Jeg har en terrasse og min overbo (psykisk syg) har et vindue med skodder foran. Tidligere har jeg informeret hende, at jeg ikke vil have at hun ryger cannabis i vinduet pga. lugten på min ter...
Pige / kvinde12 år

Måske afhængig?

Hej, jeg er pige på 12 år og jeg tror jeg er afhængig af stoffer. Jeg tager både coke, heroin og ryger hash. Jeg gør det hver dag. Jeg cutter meget og er hele tiden på psykiatrisk. Jeg er også anbr...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Sommerferie: Næste chat er torsdag 8. august :)

Læs mere >