Spørgsmål i Brevkassen d. 24.1.2014

Langtidsbivirkninger?

KategoriAmfetaminFeststofferKonkrete bekymringerKrop og sundhedStoffer og hverdagen
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde20 år

Jeg har igennem ca. halvandet år taget amfetamin. Igennem et år har jeg taget det stort set dagligt. Jeg tog det til fester, og så gik det op for mig at det ville være det perfekte slankemiddel, og det har virket (jeg kombinerede det med hård motion, 3-4 gange i ugen).
Jeg har ikke lyst til at stoppe. Jeg kan godt, men jeg kan godt lide det. 
Men jeg vil gerne vide hvad bivirkningerne er på længere sigt?

Jeg har fået pletter på begge sider af min overkrop, altså under armene og ned på hoften. De går om på ryggen og skulderbladende, og bliver så mindre. De er små, men der er mange af dem, og de er mørkerøde i farven. Jeg får desuden bumser på mine ben, især omkring knæerne? Det er altså aldrig noget jeg førhen har haft problemer med, men noget der har været der i de sidste 3 måneder. Min veninde siger at det er pga. amfetamin, og har ikke turde opsøge en læge, for jeg var bange for at de ville sige at det var stoffer, og så opdage det?

Desuden har jeg mave smerte. Ligesom kraftigt sidestik, og smerten sidder fra bunden af ribbenene, og ned til omkring 3 cm under navlen, ude i siderne ved hofte benene. Det er meget smertefuldt, og det kommer pludseligt, og vare i 2 minutter, og stopper så igen. Efter måske 10 minutter kommer det så igen, og sådan fortsætter det. Det er forskelligt hvornår jeg har det, men synes tit jeg har det efter indtag af amfetamin. Det føles nogle gange som om at det er nede ved livmoderen, at smerterne er, men aner ikke hvad det er. Det har jeg dog været til læge med, og har fået en ultralydsscanning, men dette viste ingen ting. 

Så kan nogle af de ting skyldes mit forbrug?

Hvad er bivirkningerne? 

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Det er med amfetamin som med alle andre stoffer at effekten er forskellig fra person til person. Der er et meget stort slid på kroppen og især hjerte-kar systemet med forhøjet blodtryk og risiko for blødninger i de indre organer og hjernen. Små hjerneblødninger som man ikke nødvendigvis mærker kan senere give problemer med hukommelsen. Forhøjet blodtryk medfører åreforkalkning og risiko for at få kronisk forhøjet blodtryk og skader på hjerte og hjerne. Psykisk kan amfetamin taget dagligt medføre at man bliver irritabel og kan have svært ved at tolke andre mennesker.

Bumserne som du beskriver er en kendt bivirkning til amfetamin, nok mest fordi det får kropstemperaturen til at stige og dermed øger svedtendens og ændrer hudens bakterieflora.

Mavekramper som du beskriver dem er også kendt og skyldes at amfetamin øger tendensen til at få kramper i musklerne og giver nogle ændringer i den måde musklerne fungerer på hvis man samtidig er på slankekur.

Så bivirkningerne er mange ved at tage amfetamin gennem længere tid og de alvorligste kommer på længere sigt.

Hilsen
Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde28 år

Levertal

Hej. Jeg har fået målt mit levertal (gamma-GT) som desværre var blevet lidt højt pga. mit overforbrug af alkohol (tallet var på 62). Jeg har derfor besluttet mig for at stoppe med at drikke, da det...
Pige / kvinde16 år

Levertal

Hejsa Jeg skal have taget levertal og blodprøve i næste uge fordi jeg skal starte på isotretinoin. Og der bliver holdt 2 fester i weekenden, så jeg ville spørge om det påvirker mine levertal meget ...
Se flere spørgsmål >