Spørgsmål i Brevkassen d. 5.7.2021

Ethanol i blodet.

KategoriAlkoholKrop og sundhedNysgerrighedViden
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde60 år

Hej Henrik.

kan du hjælpe mig med svar på følgende:

Danner kroppen selv ethanol, i såfald kan det måles i blodprøve?

Der er forskellige fødevarer som bananer, juice, blommer der indeholder naturligt alkohol, kan det måles i blodprøve, eksempelvis med et udslag på 1mmol ?

Kan du evt. anbefale mig, hvor jeg kan søge mere viden om dette ?

mvh den søgende.

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Der er hele tiden bakterier og svampe i tarmen som danner alkohol. Det sker på samme måde som bakterier og gærsvampe som danner alkohol fra søde frugter og stivelse.

Alt hvad der dannes i tarmen optages og kommer en tur igennem leveren og leveren har et enzym, kaldet alkoholdehydrogenase som omdanner og nedbryder alkohol så derfor vil der ikke være ret meget alkohol som slipper gennem leveren og det vil være i så lavt niveau at det ikke kan måles med en almindelig alkoholtest og slet ikke i promillestørrelsen.

Der er diskussion om en tilstand kaldet auto-brewery syndrome (ABS) hvor man mener, i meget sjældne tilfælde ved tarmsygdomme, at der kan dannes en stor mængde gærsvampe i tarmen som kan danne så store mængder alkohol at det slipper forbi leveren. Diskussionen er om denne tilstand overhovedet findes men der er enkelte sandsynlige tilfælde.
Så – selvom det teoretisk er muligt at danne en masse alkohol i tarmen er det ikke noget som spiller en rolle i almindelighed.

Hilsen
Henrik  

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Dreng / mand58 år

Muskel skader amfetamin

Kan amfetamin giver muskelskader/lammelser ? 2 venner der er mange årlige amfetamin misbrugere, har begge fået en næsten lam skrumpe arm. Det ses meget tydeligt, resten af kroppen synes rimelig nor...
Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde21 år

Kan man blande ADHD medicin med coke?

Hvis man tager ADHD medicin ( elvanse ) for en adhd diagnose, kan der så komme alvorlige konsekvenser hvis man tager coke oven i, bare en enkelt gang? Hvad ville der ske? Hvad hvis man stoppede ADH...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Sommerferie: Næste chat er torsdag 8. august :)

Læs mere >