Spørgsmål i Brevkassen d. 1.12.2019

Alkohol, skader på min krop?

KategoriAlkoholBedøvende stofferDepressionKonkrete bekymringerKrop og sundhedNysgerrighed
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraDreng / mand24 år

Hej,

Jeg er 24 år, og vil hverken karakterisere mig som alkoholiker eller afhængig af alkohol i nogen grad. Der kan gå længe mellem at jeg drikker.

Når jeg drikker, har jeg dog et stort problem med at moderere mit indtag. Det er noget, som har været svært/nær umuligt for mig, siden jeg begyndte at drikke alkohol 11 år siden. På trods af små forbedringer, er det meget almindeligt for mig ikke at kunne huske mange timer af sidste nat. Efter cirka 5 øl har jeg desværre meget lidt selvkontrol tilbage, og derfor ender det tit sådan. På grund af dette har jeg altid drukket meget (førhen jævnligt over 12 genstande på en aften, 1-2 gange om ugen). Det har dog aftaget en smule på det seneste, da jeg bliver langt hurtigere beruset end førhen.

Mit egentlige spørgsmål går dog på dette:
Jeg har på det seneste oplevet, at mine tømmermænd dagen(e) efter er blevet både kraftigere, men også har ændret karakter en smule. Jeg har selvfølgelig altid haft det skidt dagen efter, med hovedpine, kvalme og evt. opkast. Dette er blevet værre med årene, men det er dog min opfattelse, at mange af mine jævnaldrende har oplevet det samme. Det der dog er nyt, er at alkohol er begyndt at have en langt større psykologisk effekt på mig i dagene efter en fest: Jeg føler mig utroligt nedtrykt (nærmest depressiv) og mangler motivation til at gøre noget som helst selv mange dage efter de andre fysiske symptomer er forsvundet. Derfor undrer jeg mig over, om min krop har lidt overlast og derved har sværere ved at processere det alkohol jeg indtager? Jeg har overvejet at gå til egen læge og få det checket (antager at det kan lade sig gøre), men ville dog lige høre et sted som her først.

På forhånd tak for hjælpen,
Mvh mand, 24

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Selvom du ikke karakteriserer dig selv som afhængig så har du alligevel alle de signaler som siger at du er i gang med at udvikle en afhængighed.

Selvom man ikke drikker i lange perioder kan man godt være afhængig i den måde man så indtager alkohol. du har haft en periode hvor du drak meget og du beskriver hvordan du nu mister kontrollen efter nogle få øl. Afhængighed er biologisk meget individuelt og for nogle skal mere til end for andre men kontroltabet er helt centralt i at være afhængig.

Afhængighed udvikler sig også over tid og det du beskriver med ændring i dine tømmermænd ligner mere at du er begyndt at få en kraftigere psykisk nedtur efter at have drukket så det mere ligner abstinens end det ligner almindelige tømmermænd.

Afhængighed kommer ikke fra den ene dag til den anden men udvikles over mange år men de elementer du beskriver er dele af afhængighed.

Heldigvis er det sådan at afhængighed ikke udvikles når der ikke er alkohol og den udvikles også typisk i 20-35 års alderen.

Det kan ikke siges på forhånd hvordan tingene vil udvikle sig men der er som regel ikke nogen blodprøver eller andet som viser graden af afhængighed. Der findes medicintyper som kan dæmpe trangen til alkohol og nogle af dem virker på kontroltabet når man drikker. Problemet med de fleste af den slags stoffer er, at de ikke virker på alle så man er nødt til at prøve for at se effekten.

Du er kun i begyndelsen af udviklingen og du har ikke et dagligt forbrug så det vil være godt for dig at søge hjælp via din egen læge og misbrugsrådgivning inden det går galt.

Hilsen
Henrik 

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde21 år

Kan man blande ADHD medicin med coke?

Hvis man tager ADHD medicin ( elvanse ) for en adhd diagnose, kan der så komme alvorlige konsekvenser hvis man tager coke oven i, bare en enkelt gang? Hvad ville der ske? Hvad hvis man stoppede ADH...
Pige / kvinde30 år

Cbd m. under 0.2% thc

Hej😊 Jeg har røget hash hver eneste dag i over 15 år, men da jeg fik kørekort, tog jeg en kold tyrker, og jeg har ikke røget hash i 1 år og 4 måneder nu. Forleden dag fortalte en veninde mig om cb...
Se flere spørgsmål >