Spørgsmål:

Som Clean stik narkoman. Hvad helbredsmæssige problem skal jeg være opmærksom på

Dato: 30.04.2020

Køn: 

Dreng/Mand

Alder: 

37år

Hej jeg er 37 år gammel og har været  misbruger i Ca 20 år og været på metadonii 12 og stiknarkoman i 10  det har været fra Hash og alkohol og fest stoffer exstercy og amfetamin benzoer syre  og i de 10 år fixet jeg hovedsagelig Heroin og Amfetamin har været i behandling i dag er jeg stabil på suboxzone Men som clean narkomaer efter have fixet så det stadigvæk svært at finde en blod åre hvis jeg eksempel for tahetbblodprøve og ar efter flere år hvad er følge sygedome og risiko eksempel blodpropper eller canser hjertepproblemmer har også herbatitis c dog kureret og andre problemer pga slidt krop osv .. Er der noget mønster eller statistik over følgeskader og evt tidligere død. Mvh Carsten. 

Svar: 

Hej

Man kan ikke sige noget præcist om hvad risikoen er for forskellige sygdomme efter at man er holdt op med at tage stoffer. Det ville kræve store undersøgelser hvor man følger folk gennem mange år og hvor de har haft det samme forbrug og samme måde at tage det på inden de holdt op.

Man ved noget generelt om for eksempel tobak, hvor man kan se at dem der har røget i løbet af årene kommer til at ligne dem som ikke har røget. Den lungefunktion som er gået tabt kommer ikke igen men faldet i lungefunktion bliver mindre. Med alkohol er der øget risiko for kræft i mundhulen, også mange år efter ophør. Kræft som opstår på grund af kemisk påvirkning udvikler sig over mange år.

Heroin i sig selv giver ikke særlige sygdomme men den måde man indtager det på og de skader og infektioner som kommer når man fixer kan have langtidskonsekvenser. Fyldstoffer, bakterier og virus i stofferne kan give skader som også har langtidskonsekvenser. For eksempel giver hepatitis C en øget risiko for leverkræft.

Generelt kan man sige at jo sundere livsstil man har efterfølgende, jo mindre er risikoen men man skal holde øje med om der kommer symptomer på at der er noget galt og være opmærksom på at man har en lidt højere risiko for alvorlig sygdom efterhånden som man bliver ældre.

Hilsen
Henrik 

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen