Spørgsmål:

Maveproblemer

Dato: 10.07.2023

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

36år

Hejsa. 

Jeg har haft et alkoholmisbrug on/off igennem de seneste 15 år. Nu har jeg dog en afholdende periode, som jeg holder fast i. Jeg har været helt ædru i 10 dage nu. Under mit misbrug, i hvert fald de seneste 5 år med sikkerhed, kan jeg huske at jeg ofte døjede med diarré. Men siden jeg stoppede med at drikke, har jeg stadig diarré hver dag og ved hver afføring. Jeg vil bare høre om det er normalt, og hvornår jeg kan regne med at det forsvinder? 

Vh. C.H.

Svar: 

Hej

Der sker mange ting med kroppen under alkoholmisbrug men mave og tarm er i den grad udsat for alkoholen. Der sker forandringer med maveslimhinden og tarmslimhinden bliver for eksempel dårligere til at optage vitaminer. Bakterierne i tarmen, tarmfloraen, bliver forandret og optagelsen af væske og næringsstoffer forandres.

De forandringer bliver bedre med tiden men for eksempel ændrer tarmfloraen sig ikke tilbage lige på et par dage og der kan være langvarige eller permanente forandringer som giver afføringsbesvær. Tarmens bakterier er meget følsomme for det som bliver hældt ned til dem og vores viden om hvad der sker i tarmen er langt fra fuldkommen.

Min forventning vil være at det forsvinder stille og roligt i løbet af en måneds tid hvis du ellers spiser almindelig kost og måske også får tilføjet lidt nye tarmbakterier fra surmælksprodukter.

Hilsen
Henrik  

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen