Spørgsmål:

Isotretinoin behandling

Dato: 19.12.2020

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

35år

Kære brevkasse
Jeg har netop fået en behandling med isotrtinoin i et halvt år pga akne. 
Jeg er naturligvis mange gange blevet gjort opmærksom på hvor vigtigt det er ikke at blive gravid under behandlingen eller lige efter. Dermed er det også mit indtryk at det ikke giver fosterskader, hvis man bliver gravid på et senere tidspunkt, altså efter afsluttet behandling. De skriver generelt blot at det skal undgåes indtil en måned efter endt behandling. Men kan man være helt sikker på det? Hvor lang tid bør man vente, hvis man vil være helt sikker på at behandlingen ikke kan skade et muligt foster? Kan stoffet ophope sig og blive i kroppen i lang tid, eller vil det altid være helt ude af kroppen efter noget tid? 
På forhånd tak for hjælpen. 
Mvh 

Svar: 

Hej

Som du skriver så er det vigtigt at man ikke bliver gravid mens man får stoffet på grund af risikoen for fostermisdannelser.
Jeg kan kun finde en anbefaling af at man ikke må blive gravid en måned efter man er holdt op med at tage det man må for eksempel heller ikke være bloddonor i en måned efter fordi der er risiko for misdannelser hvis en gravid får noget af blodet.  

Jeg kan ikke komme med en mere specifik tidsramme men blot sige at hvis du undgår graviditet i mere end en måned efter den sidste isotretionin så vil du være på den sikre side. Hvis du så venter til efter 2 måneder vil du være helt sikker.

Hilsen
Henrik  

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen