Spørgsmål:

Alkohol i blodprøve

Dato: 16.09.2022

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

52år

Jeg har levercirrose og har fået indopreret en TIPS.

For nylig viste en blodprøve at jeg havde alkohol i blodet på trods af, at jeg ikke havde indtaget alkohol.

Kan kroppen selv danne alkohol i mængder der vises i blodprøver? TIPS'en lader en betydelig mængde blod passere leveren urenset.

mvh. Joh.

Svar: 

Hej


Til dem der ikke ved hvad en TIPS er, så står det for Transjugular intrahepatic portosystemic shunt.
TIPS er en kunstig blodåre som leder blod udenom leveren ved cirrhose fordi blodet har svært ved at komme igennem leveren. Når blodet bliver dæmmet op giver det en masse problemer i resten af kroppen.

Jeg har tidligere set nærmere på naturligt alkohol i kroppen og der er hele tiden bakterier og svampe i tarmen som danner alkohol. Det sker på samme måde som bakterier og gærsvampe som danner alkohol fra søde frugter og stivelse.

Normalt vil blodet fra tarmen så komme en tur igennem leveren som har et enzym, kaldet alkoholdehydrogenase som omdanner og nedbryder alkohol så derfor vil der normalt ikke være ret meget alkohol som slipper gennem leveren men i dit tilfælde bliver en del af det ledt udenom og kan bringe alkoholen ud i resten af kroppen

Nogle mener at der findes en tilstand som de kalder auto-brewery syndrome (ABS) hvor der kan dannes en stor mængde gærsvampe i tarmen som kan danne så store mængder alkohol at det slipper forbi leveren. Diskussionen er om denne tilstand overhovedet findes.

I dit tilfælde vil selv små mængder alkohol som du ikke selv vil mærke, kunne slippe forbi via din TIPS og kunne måles i ved en blodprøve.

Hilsen
Henrik  

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen