Spørgsmål i Brevkassen d. 12.4.2017

Min lillebror har prøvet stoffer “Siger han”

KategoriAlkoholAmfetaminAndre stofferBlandet med alkoholCannabisFeststofferHashKærlighedKokainKonkrete bekymringer
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde21 år

Hej jeg har en lillebror på 15år, snart 16. Han er næsten lige begyndt at ryge alm smøger. Hvilket vi holder hemmeligt for min far. Jeg føler også at han nærmest lige er startet, med at gå til privat fester sammen med hans jævnaldrende venner. Min far er meget beskyttende og giver ham et hvis antal genstande med, som han får lov til at drikke. Jeg er førhen blevet ringet op af min lillebrors venner. Fordi han har drukket for meget, og ikke er til at komme i kontakt med. Jeg skyndte mig og hente ham, så jeg kunne finde ud af om han skulle til en udpumpning. Det skulle han heldigvis ikke. Han kom med i bilen, og jeg kørte ham op til vores far, som jeg også havde snakket med i telefonen. Min far blev rigtig skuffet, og min lillebror fik ikke lov til at komme med til fester, i et stykke tid. Nu viser det sig, at han også har prøvet at sniffe nogen stoffer ): og ryge hash. Jeg er så ked af det. Og jeg er så bange for at der vil ske ham noget rigtig grimt. Jeg har sådan en lyst til at fortælle det til vores mor og far. Jeg ville aldrig kunne se mine forældre i øjene, hvis der skete ham noget en dag. Og at jeg så har vidst det hele, hele tiden. Jeg havde det i forvejen dårligt med at holde hans rygning hemmeligt! Jeg er så forvirret, og jeg ved ikke hvad jeg skal stille op 🙁 ? – Jeg har prøvet at true med nogen ting før, og det har ikke hjulpet. Der har han blevet ved med at gøre de ting, som jeg har truet med. -Jeg har også fortalt ham konsekvenserne ved at tage stoffer. Og der siger han, at han ikke gider høre sådan en prædiken. Hvad skal jeg gøre? Og er det noget han bare siger, for at tro at han er smart? Hilsen en meget bekymret storesøster

Svar fra Pårørende Finn Halkjær

 

Kære storesøster.

Jeg kan tydelig høre og forstå , at du er bange, ked af det og bekymret for din lillebror.

Først og fremmest vil jeg sige at din bror er heldig at have dig som søster, som vil ham det bedste og har så meget omsorg for ham. Godt at du henvender dig – da det er vigtigt at have nogen at dele sine bekymringer med, så du ikke går med dem alene.

Så kunsten er så, hvordan du hjælper ham på en måde hvor han vil ta imod din omsorg. Rusmidler er jo en del af de fleste unges liv og tit er det forældre, søskende, kærester eller venner som synes, det er et problem, før den unge selv synes det.

Jeg synes, du skal holde fast i, at du bliver nød til at dele det med dine forældre. Fortælle din bror at det må og vil du gøre og spørge om han har nogen ideer og ønsker til hvordan det skal gøres – så han kan blive hørt i måden, det bliver gjort på.

Som 15/16 årig dreng er mange parate til at risikere meget uden at tænke på, at det kan have negative konsekvenser – det nye spændende ved rusmidler kan være fascinerende og tiltrækkende og måske endda være en hjælp til at lægge lidt afstand fra andet bøvl.

Min erfaring er, at det er vigtigt for unge at kunne snakke åbent med sine forældre uden fordomme og uden trusler og skrækhistorier. Det betyder ikke at forældrene skal acceptere det – men de er nød til at forholde sig til at det har en betydning og er en del af hans ungdomsliv.

Det er vigtigt at huske på, at han stadig er en hel masse andet end en ung dreng som er tiltrukket af rusmidler. Så hvad gør rusmidlerne ved ham og for ham – at kunne snakke åbent med ham om hans oplevelser – høre til fordele og ulemper – og måske kunne spørge til hvornår det kunne blive et problem for ham selv. For nogen er det en hjælp at lave strategier omkring hvad han kan gøre, hvis han har svært ved at sige nej til sine venner.

Det er vigtigt, at du kan dele din bekymring med jeres forældre – men det skal jo helst gøres på en måde , hvor konsekvensen ikke bliver at din bror ikke gider dig og dem. Så her er tålmodighed og timing vigtigt – hvornår og hvordan I snakker med ham, så ikke han føler det som et angreb og ”prædiken” som du skriver.

For langt de fleste unge er rusmidler en forbigående periode.

Du kan også prøve at undersøge hvad din og jeres kommune har af muligheder hvis du, dine forældre eller din lillebror ønsker mere hjælp.

Kærlig hilsen Finn 

 

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde17 år

setralin og hash

min søster har sagt at det er farligt at ryge hash imens man er på setralin, jeg vil høre om det er sandt eller om jeg godt kan blive ved med at ryge engang imellem, det er nemlig en social ting fo...
Dreng / mand18 år

Psykisk sygdom og hash

Hejsa jeg er en dreng på 18 som har en bror med skizofreni, og 2 andre familie medlemmer med psykisk sygdom. Jeg er vel derfor “psykisk sårbar” men vil vildt gerne prøve hash. Er det fo...
Dreng / mand45 år

Anna

God eftermiddag. Vi er ukrainere, der kommer til Danmark for permanent ophold. Vi tager metadon, fortæl mig, er det muligt at tilmelde sig programmet i dit land? Og hvordan man gør det. På forhånd ...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Vi vender snart tilbage

Læs mere >