Spørgsmål i Brevkassen d. 29.1.2023

Forfølgelsesvanvid

KategoriAlkoholAmfetaminAngstBlandet med alkoholCannabisHashHvad sker der når jeg stopperKæresterKokainNysgerrighed
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde30 år

Jeg er pårørende til en mand, som for snart 6 måneder siden stoppede med alle former for rusmidler. Han havde et stort forbrug af hash, coke, amfetamin og alkohol i i ca 5-10 år. Da han stoppede var han begyndt at få en følelse af forfølgelse og overvågning, som sikkert var startet før han stoppede med rusmidlerne, men er ikke helt sikker, for det bemærkede jeg ikke på det tidspunkt

For ca. 6 måneder siden, begyndte hans paranoia og det er kun blevet værre siden. Han er konstant optaget af tankerne om at blive forfuldt og overvåget, af folk som vil ham ondt. Jeg bemærker at han blander en del fantasi sammen med virkeligheden, og at han selv er meget overbevist om at det sandt. Tankerne handler også om mig, og om at jeg skulle være blevet gjort ondt, men han mener at jeg lyver for ham, når jeg siger at jeg ikke er blevet gjort ondt. Han kommer op med flere scenerier, som jeg kan garantere ham for ikke er sande. Men han nægter at tro på mig. 

Mit spørgsmål her er om han har taget skade, og på en måde er blevet skitzofren, af at indetage rusmidler? Han har ikke rørt andet end alkohol få gange i de sidste 6 måneder. Bliver han nogensinde normalt oven i hovedet igen og vil han lægge disse tanker bag sig? Hvor længe kan der gå før man bliver nogenlunde sig selv igen?   

Svar fra rusmiddelekspert Løkke Dee Vium

Hej

Tak fordi du skriver hertil med dit spørgsmål[MLH(1] . Det er nogle svære dilemmaer, som både handler om det han gør ved dig, og sig selv! Jeg læser også et ønske fra dig, om at han skal få det bedre. 

Du skriver selv, at dette måske startede før han stoppede med sit misbrug, og gad vide om han i en periode har brugt rusmidlerne til at holde styr på det paranoide? 

Det korte svar til dit spørgsmål er ja!

Nogle mennesker kan tage permanent skade og udvikle psykiske sygdom når de har taget stoffer! Om det er skizofreni, kan jeg ikke svare på. Ej heller om han nogensinde bliver ”normal”, men med kvalificeret hjælp, han kan lærer at navigere i livet med de udfordringer det indeholder og måske også få et godt liv.

Det kræver dog at han/ I skal kontakte egen læge, som kan henvise til psykiatrien.  

Det er vigtigt at du får lov til at deltage i lægesamtalerne for at kunne hjælpe med adskille fantasi og virkelighed, så lægen får det bedst mulige afsæt til at hjælpe.

Det bliver formodentlig en svær snak at tage med ham, men den er vigtig.  Specielt hvis han ikke selv oplever det som et problem i hverdagen.

Jeg håber at I sammen finder ud af det, og bruger tiden og jeres samtaler til at lærer hinanden at kende der hvor I står i dag i livet.

De bedste hilsner

Løkke.

 

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde16 år

Måske psykose

Hej brevkasse, jeg har røget cirka 5 gange i hele mit liv med langt tid mellem hver gang, her for 5 dage siden tog jeg et par sug af en joint og nu føler jeg stadig rusen bare mildere, jeg får tit ...
Pige / kvinde17 år

puff

jeg ville spørge om det ville være muligt at tage en puff med thc i når man rejser? ...
Pige / kvinde21 år

Kan man blande ADHD medicin med coke?

Hvis man tager ADHD medicin ( elvanse ) for en adhd diagnose, kan der så komme alvorlige konsekvenser hvis man tager coke oven i, bare en enkelt gang? Hvad ville der ske? Hvad hvis man stoppede ADH...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Gruppechat hver torsdag

00
Dag
00
Time
00
Min
00
Sek
På torsdag kl 19:30 kan du igen chatte med jævnaldrende om stoffer. Skal du ha' en SMS når chatten åbner? Så tilmeld dig en anonym SMS-notifikation.
Læs mere >