Spørgsmål i Brevkassen d. 31.10.2023

Benzodiazepiner

KategoriBenzodiazepinerForbrug eller misbrugKonkrete bekymringerMedicinPsykisk sygdom
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraDreng / mand63 år

Jeg er en nu 63 årig førtidspensioneret maskiningeniør der hva angår psykiatrisk behandling med elektrochok og medicin har været ret så meget igennem og har siden 1988 og min ambulante efterbehandling ved en medicinordinerende psykiater og læge i et Distriktspsykiatrisk Team været ufrivilligt benzodiazepinafhængig.

Har også som følge af min stærkt invaliderende lægefremkaldte afhængighedssygdom også været Tvangsindlagt på gule papirer på et Psykiatrisk Hospital hvor jeg under min meget ufrivillige Tvangsindlæggelse på gule papirer blev lægeligt medicineret med henholdsvis lægeordinerede benzodiazepoiner og lægeordineret antipsykotisk medicin og er nu udskrevet til forsat lægeligt ordineret medicinsk behandling.

Jeg har oplevet at det for mig er meget svært at lægge de lægeordinerede benzodiazepiner på hylden og har også hørt på miskrugscentere at benzodiazepiner er et af de meste vanedannende stoffer man kender.

Men af frygt for og blive Tvangsindlagt igen tør jeg ikke ophøre med min lægeordinerede medicin. Så gode råd er dyre og jeg vil gerne spørge om det kan passe at medicinordinerende læger har ret til at afvise og hjælpe mig når jeg uden egen skyld er kommet til at lide af lægefremkaldt lægemiddelafhængighed ?

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Benzodiazepiner er har været brugt i 60 – 70 år efterhånden. De er meget effektive til at berolige og var i mange år vidt udbredt. I de sidste 20 år har Lægemiddelstyrelsen gjort meget for at få nedsat forbruget fordi de samtidig er de ret afhængighedsskabende.

Nogle gange er benzodiazepiner et godt valg til korte kriser men man bør have en strategi for hvordan man stopper behandlingen når man begynder på den.

Du har fået det i mange år og er blevet afhængig så nu har du et behov for at få planlagt en aftrapning som tager hensyn til at du har andre psykiske problemer som kan blive værre hvis du får abstinenser og der ud over kan benzodiazepinabstinenser udvikle sig livstruende hvis de ikke bliver behandlet.

Som jeg læser det er du blevet sat i behandling via psykiatrisk afdeling til fortsat behandling hos egen læge og egen læge vil ikke udskrive dem. Oftest er det af frygt for at få påtale fra myndighederne at lægerne ikke har lyst til at udskrive benzodiazepiner så det kan være nødvendigt at du bliver henvist til psykiater igen for at få en fortsat behandling eller få lavet en aftrapning. Alternativt er at søge behandling på rusmiddelcenter men der kan du risikere at de henviser tilbage til egen læge fordi du netop er blevet afhængig af lægeordineret medicin.

Uanset hvor man har sine benzodiazepiner fra, er de afhængighedsskabende og du har behov for hjælp. En aftrapning kan strække sig over mange måneder og der kan være behov for anden medicin i processen så som minimum skal der tages stilling til om du skal fortsætte eller hjælpes til aftrapning.

Jeg kommer desværre ikke nærmere en løsning. Aftrapning  af benzodiazepiner er ofte en langvarig affære hvor det er vigtigt at man har en fast aftale om hvordan det skal foregå og hvis man skal fortsætte med sin dosis, at man får recepterne til tiden.

Hilsen

Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Dreng / mand58 år

Muskel skader amfetamin

Kan amfetamin giver muskelskader/lammelser ? 2 venner der er mange årlige amfetamin misbrugere, har begge fået en næsten lam skrumpe arm. Det ses meget tydeligt, resten af kroppen synes rimelig nor...
Pige / kvinde16 år

Levertal

Hejsa Jeg skal have taget levertal og blodprøve i næste uge fordi jeg skal starte på isotretinoin. Og der bliver holdt 2 fester i weekenden, så jeg ville spørge om det påvirker mine levertal meget ...
Dreng / mand27 år

Panik angst sertralin og skunk

Hej jeg er en mand på 27 år der får 150mg sertralin mod panik angst hvilket hjælper utroligt meget men jeg har tidligere godt kunne lide at nyde lidt skunk en lørdag en gang i måneden, men det var ...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Gruppechat hver torsdag

00
Dag
00
Time
00
Min
00
Sek
På torsdag kl 19:30 kan du igen chatte med jævnaldrende om stoffer. Skal du ha' en SMS når chatten åbner? Så tilmeld dig en anonym SMS-notifikation.
Læs mere >