Hej Henrik
Jeg er pårørende til en person, som deltager flere gange ugentligt i NA møder. Nogle af deres møder er åbne for en "ikke addict", og der har jeg deltaget 4 gange. Jeg er også med i den lukkede facebook gruppen (Stoffri mennesker) der har jeg fulgt med anonymt på sidenlinjen det sidste ½ år.
I NA lærer man at man har en sygdom og et afhængighed-Gen og hvis/når individet bliver bevidst og acceptere dette, hjælpes de til at forblive clean.
1) Har man en sygdom, når man er eller har været afhængighed til stoffer?
2) Er der noget som hedder et afhængighed-Gen?
Hej
Som det ofte er med enkle spørgsmål er der ikke et enkelt svar men jeg skal prøve at nærme mig.
1. Selve det at indtage et kemialium er jo ikke en sygdom i sig selv – vi har udnævnt nogle stoffer til at være forbudte men en del af dem har tidligere været tilladte og til salg i sygdomsbehandling. Hele diskussionen om cannabis som medicin er et godt eksempel på det.
Det at blive afhængig er en proces som involverer stofindtagelse, en neurobiologisk sårbarhed og en proces hvor det at indtage har konsekvenser som er utålelige for den enkelte og/eller omgivelserne. Stoffet man bliver afhængig af, har ultimativ betydning for konsekvenserne – Nikotin i tobak giver konsekvenser efter mange år men er lynhurtigt afhængighedsskabende mens alkohol har en masse gift-egenskaber som giver andre problemer på kort sigt.
Så har man en sygdom? – ja hvis man selv identificerer problemer og som beskrevet i diagnoseregistrets definitioner så er der en diagnosekode for sygdommen afhængighed af forskellige stoffer.
Jeg skal beklage at det ikke kan blive tydeligere overordnet set – for den enkelte som er ved at gå til bunds på grund af afhængighed er det såmænd meget enklere – der er tale om et sygdomsproblematik som skal løses men som med alle andre psykiske sygdomme er der ikke nogen enkel løsning og tilstanden fluktuerer frem og tilbage.
Tilstandens symptomer svinder som oftest over tid når man ophører og dermed er der jo ikke, set udefra, en sygdom men erfaringen siger at for en del vil symptomerne vende meget hurtigt tilbage hvis man indtager igen fordi hele kroppen har lært at reagere på samme måde på indtagelse og blot venter på at reaktivere det gamle mønster, lidt som når man har lært at cykle.
2. Der er ikke noget enkelt gen som koder for en bestemt stofskiftesygdom som man kunne kalde afhængighed – hvis der var ville det være enkelt at behandle afhængighed for så kunne man konstruere en medicin som passede og den har vi ikke.
Men som med depressionsbehandling har vi forskellige typer medicin som kan afhjælpe forskellige aspekter af afhængighed og hvor nogle har en glimrende effekt på nogle personer og ikke så god på andre. Der er snarere tale om at vi har en masse gener som disponerer os til at få forskellige psykiske sygdomme eller tilstande og det er en kombination af genetik og omgivelser, også kaldet ”epigenetik”, som bestemmer hvad der sker. Samtidig har vi selv en stor indflydelse på hvordan det hele spiller af – også når vi holder op.
For den enkelte som lider under sin afhængighed er det så til gengæld ligegyldigt om der er 2 eller 200 gener involveret – de er endt i en tilstand hvor de selv i kombination med stof eller alkohol får den samme adfærd stort set hver gang. Når man ser på nogle af spørgsmålene her på netstof kan man se at nogle får negative symptomer efter at have taget forskellige stoffer i en periode og for dem er der ofte en genetisk / neurobiologisk baggrund for netop de får de specielle negative effekter som de får.
Så svarene på dine spørgsmål er ja… og nej… overordnet set
Hilsen
Henrik