Spørgsmål i Brevkassen d. 25.3.2024

Min 13-årige datter og risikoadfærd

KategoriAndre stofferBekymringForældreKærlighedKonkrete bekymringerNysgerrighedPårørendeSeksualitet og sexViden
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde13 år

De sidste to måneder har min datter på 13 sneget ud af huset om natten for, sammen med en veninde, at tage på +18 klubber og hænge ud med en kæreste på 15 år hun har fået, som ryger og sælger hash. Vi har i denne uge fundet ud af, at min datter i løbet af det sidste år har prøvet alkohol, vape, snus og alkohol og at hun har haft seksuel kontakt (ikke samleje) med flere fyre. Hun er ellers sund og rask, trives godt i skolen, hvor hun følger godt med. Efter vi har fundet ud af at hun har sneget sig ud på natteeventyr har vi bedt om at få adgang til hendes sociale medier og hun er reflekteret over at det ikke er smart det hun har haft gang i. Hvad vil I råde os til at gøre herfra?

Svar fra rusmiddelekspert Flemming W. Licht

Kære forældre

Det lader til at I har en god kontakt til Jeres datter, som I har kunnet udnytte i denne situation.

Når unge, går i panik, over at deres forældre har opdaget, at de har eksperimenteret med rusmidler og eller med livet, og det må man jo sige at Jeres datter har gjort i meget stor stil.

Så plejer jeg at sige at forældrene går gennem 3 faser:

  1. Panik – nu låser vi dig inden, og du må ikke se dine venner mere, indfører stuearrest, laver kontrol, følger til og fra fritidsaktiviteter og blokerer internettet. Panikken kan have forskellige udtryksformer, men den kan opsummeres ved kontrol og flere regler.
  2. Selvbebrejdelse – hvad har vi dog gjort forkert siden at vores barn er begyndt at træffe alle de forkerte valg. Hænger ud med de forkerte, begynder at ryge, tager stoffer. Skulle vi have lavet flere regler/skulle vi have haft færre regler? Vi troede jo på hende, hun var en god pige. Kan opsummeres vi skulle have gjort det modsatte af det vi gjorde.
  3. Hjælpe fasen– hvad kan vi gøre for at hjælpe dig videre på en god måde. Det er vigtigt ikke at blive i fase 1 og 2, men at komme videre og nå frem til hjælpefasen. Jeg plejer at sige til de unge at de 2 første faser er ok, forældrene må bare ikke blive hængende der – de skal nå til 3. fase.

Bliver forældrene i fase 1 og 2, så ender I med at blive en del af problemet og forstærke den uheldige rolle den unge er kommet i.

Det er ikke kontrol og selvbebrejdelser der hjælper den unge videre i livet. Det jeg har oplevet har haft størst effekt, det er mere samvær, altså samvær, hvor I laver noget sammen, som jeres datter synes er sjovt. Det, der ofte sker i teenageårene, er at de unge løsriver sig, og forældrene trækker sig lidt, og så står de unge pludselig i situationer de ikke kan magte og da kommunikationen er dårlig mellem teenager og forældre, samt de unge godt ved at forældrene bliver sure over de ting de har lavet, så spørger de ikke om hjælp hos forældrene/de voksne.

Så selv om du ikke kan sætte hak ud ved punkt 1 og 2, så vil jeg anbefale at du besøger punkt 3, og finder ud af hvordan du kan skabe mere nærvær og samvær med din datter, det kan godt være I ikke skal spille ludo som I gjorde tidligere, men så må I finde ud af hvad det nye “fælles projekt” skal være.

Det er det nye fælles, der skal hjælpe jeres datter videre, og det er det nye fælles, der skal give jer tilliden til jeres datter tilbage.

Håber det gav stof til eftertanke 😉

mvh.

Flemming

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Dreng / mand40 år

Mavekneb / opkast ved alkohol

Hej Jeg er begyndt at få rigtig ondt i maven efter en fest hvor jeg har indtaget alkohol(uden det er voldsomme mængder). Det kan nogen gange medføre til opkast om natten, hvor Dan kan det være. Det...
Dreng / mand20 år

Piller og fester

Jeg bliver ved med at se raves med test telte, festivaler der lægger tryk på sikret brug osv. TEDI er også i vækst, men er det noget os almene borger skal presse på? Hvad er mulighederne for danske...
Pige / kvinde21 år

Konfrontation uden at skubbe nogen væk

Hej Jeg har en datter på 21 år , som vi har bange anelser om hun er på vej ud i et stofmisbrug. Hun er ikke den glade pige længere, hun trækker sig fra familien, tager ikke sin telefon, sørger ikke...
Se flere spørgsmål >
Netstof gruppechat

Gruppechat hver torsdag

00
Dag
00
Time
00
Min
00
Sek
Vi chatter hver torsdag kl 19:30. Skal du ha' en reminder-SMS når vi går i gang? Så tilmeld dig en anonym SMS-notifikation.
Læs mere >