Spørgsmål i Brevkassen d. 14.8.2023

kokainmisbrug og seroquel

KategoriAlkoholAndre stofferAngstBlandet med alkoholForældreKokainKrop og sundhedMedicinPårørendeStoffer og abstinenser
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraDreng / mand71 år

Min søn på 40 år erkendte for 8 md. siden et mangeårigt kokainmisbrug samt alkoholmisbrug og gik på antabus og samtaleterapi. Arbedsmæssigt er han nu i en jobafprøvning. Han har lige fået tildelt en ønskebolig. Jeg støtter ham så godt jeg kan, men bedst som det går rigtigt godt så går det skidt og han ringer og tuder og fortæller at han har drukket og ikke kan være alene. (glemt at tage antabus- det tror jeg simpelthen ikke på!). Han vil gerne hentes og sove hos mig. Da jeg henter ham, har han det faktisk tilsyneladende ganske godt. Han tager en tablet,quatiapanin og sover i 10 timer. Næste dag virker han ikke som om han har abstinenser! Jeg må ikke fortælle hans mor om episoden. Jeg forstår ikke rigtigt hans adfærd! Har selv tidligere haft alkoholoverforbrug/afhængighed/misbrug. Er totalafholdende på 3. år.

Jeg googler om medicinen Quetiapanin og læser om hvordan dette stof kan forlænge leverens nedbrydning af kokain og amfetamin. Nu kommer spørgsmålet: Bruger kokainmisbrugere bevidst quetiapanin til at forlænge, eller måske bare at nedtrappe en kokainrus? Han stank af øl, men virkede aldeles ædru; derfor min mistanke om at der også var kokain med i billedet.

venlig hilsen

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Som jeg læser det spørger du ikke så meget til kokain og alkohol men mere til hvordan quetiapin påvirker omsætningen af kokain og amfetamin. Quetiapin virker på dopamin men også på serotonin-og histaminreceptorerne. I høj dosis virker det på psykose mens det i lavere doser virker på depression og angst. Endelig virker det i helt lave doser forbedrende på søvn.

Quetiapin er meget udbredt i behandling af en masse forskellige psykiske problemer på grund af den måde det virker på men det omsættes i leveren af enzymer som også omsætter stimulanser som amfetamin og kokain. De enzymer er kun til rådighed i en vis mængde så hvis man samtidig med Quetiapin tager kokain, vil kokain blive længere tid i kroppen før det kan blive omsat. Det gør at man har kokaineffekt i længere tid med risiko for bivirkninger som for eksempel stofpsykose.

Det er mere end 10 år siden at jeg første gang skrev om denne sammenhæng her på Netstof så det er (eller burde være) almindeligt kendt at den er der, men samtidig er der mange som har behov for søvn- og angstmedicin hvor quetiapin har fået en rolle.

Hilsen

Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde17 år

er det normalt eller en hashpsykose?

nu er det 3 dage siden jeg sidst har røget, og der fik jeg en lille green out. men det er som om det ikke er helt gået væk og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. jeg har fået så meget angst de sidste ...
Pige / kvinde40 år

Oxycondon

Hej Er så fortvivlet og på randen til at blive skør i hovedet af at tænke mig gul og blå, for at finde på løsninger som virker. Min man er i behandling på CSU for misbrug af Oxycondon. Han lyver om...
Pige / kvinde57 år

Min søn bruger tramadol ca 4 piller pr dag

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe – han tager dem mest til nat – vi har prøvet udtrapnong gennem lægen – men de tog han kørekort – det skal han bruge tul sit job – så ha...
Se flere spørgsmål >