Spørgsmål i Brevkassen d. 28.10.2016

Noopept og skizofreni

KategoriAmfetaminAndre stofferForældreKonkrete bekymringerMedicinPårørende
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde50 år

Hej, min søn har fået diagnosen skizofreni, han er 26 år gammel. Han studerer, hvilket tydeligvis er meget svært for ham. Han fortæller, at han vil prøve et stof der hedder noopept, som vil hjælpe ham ift hukommelsen. Kan du fortælle mig hvad det er, og om det er i gruppen af amfetamin? Jeg synes absolut ikke han skal eksperimentere, men jeg har brug for viden om stoffet ift hans sygdom, så jeg kan tale med ham om det.

mvh en mor

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Dette spørgsmål ligger lidt uden for vores område men jeg skal forsøge at give et svar. Noopept er et stof som er godkendt i blandt andet Rusland til behandling af demens og kognitive (sanse- og tanke-) problemer.

Der er en medicintype som hedder Piracetam som ligger lidt i samme gruppe som Noopept. Det er undersøgt i en større gennemgang men man kan ikke vise at Piracetam har en positiv effekt i det lange løb. Noopept er angivet til at være op mod 1000 gange kraftigere end Piracetam.

Stoffet Noopept er ikke – så vidt jeg kan se – særligt godt beskrevet farmakologisk og neurobiologisk men skulle øge effekten af acetylcholin og AMPA-receptorerne som har med blandt andet hukommelse at gøre.

Noopept er stimulerende men ikke et amfetamin eller noget der ligger i den gruppe. Det skulle ikke være afhængighedsskabende – men da det ikke har været kendt ret længe kan man i realiteten ikke sige så meget om langtidseffekter – især da det ikke er testet så godt som vi er vant til at medicin skal testes.

Jeg kan ikke rådgive dig nærmere. Stoffet er ikke tilgængeligt på apoteker i Danmark og sælges som booster / ernæringssupplement i andre lande. Jeg ved ikke om det vil blive stoppet i tolden ved import.

Hilsen
Henrik 

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde16 år

stofmisbrug hos unge – projektopgave

Vi er to elever fra Fredensborg skole Vilhelmsro, der gerne vil stille nogle spørgsmål. Vores overemne er “Udfordringer i det senmoderne samfund” og vores emne er således “Stofmis...
Dreng / mand14 år

Projektuge – Misbrug og afhængighed

Hej Vi er to drenge fra 8. årgang virupskolen, som har projektuge i uge 11. Vi vil gerne stille dig et spørgsmålsark, fra den 11. marts til den 15. marts, hvis det er muligt. Vi arbejder om “...
Pige / kvinde16 år

Levertal

Hejsa Jeg skal have taget levertal og blodprøve i næste uge fordi jeg skal starte på isotretinoin. Og der bliver holdt 2 fester i weekenden, så jeg ville spørge om det påvirker mine levertal meget ...
Se flere spørgsmål >