Spørgsmål i Brevkassen d. 1.12.2020

Stikkende følelse i kroppen

KategoriAlkoholBedøvende stofferKonkrete bekymringerKrop og sundhedNysgerrighedStoffer og hverdagen
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde25 år

Hej! 

Jeg er en 25-årig kvinde som har haft et alkoholmisbrug i perioder i sammenlagt over 10 år. Jeg har oplevet en masse velkendte bivirkninger af mit alkohol-forbrug. Maveproblemer, hovedpine, indre uro, humørsvingninger, træthed, vægtøgning, væske i kroppen, dårlige levertal, uren hud osv. Men den seneste måned er jeg begyndt at opleve noget nyt, som skræmmer mig lidt. Jeg er nemlig begyndt at føle en stikkende følelse rundt omkring på hele kroppen. Det føles som om, der er et insekt eller en tynd nål, som stikker mig. Det varer normalt  i 1-5 sekunder, og kommer pludselig tilfældige steder, forsvinder igen og kommer så et nyt sted. Og det er altså over hele kroppen – arme, ansigt, hovedbund, ben, mave, ryg, baller, ved kønsdelene osv. Det føles utrolig ubehageligt og kommer især når jeg har drukket meget alkohol over en længere periode. Jeg har drukket utrolig meget alkohol gennem livet og begyndte ret tidligt. Det har i perioder været værre end andre – nogle uger kan jeg holde mig til 4 dage, men ofte er det dagligt og vanligvis mellem 12 og 20 genstande. Altså rigtig meget. Hvad kan den stikkende fornemmelse skyldes? 

Med venlig hilsen M. 

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej

Du skriver ikke hvor meget du har drukket – om det har været dagligt i perioder eller stort weekendforbrug.

Der kan være forskellige årsager til at man får sanseforstyrrelser når man drikker meget alkohol. der kan være vitaminmangel – ofte har man lavt d-vitamin eller mineramangel som i sig selv kan give problemer. En måde at finde ud af det på, er at henvende sig til den praktiserende læge og få taget en blodprøve.

Hvis man har et stort forbrug i lang til vil der begynde at komme skader på nervesystemet som kan give forskellige symptomer. Det bliver populært kaldet nervebetændelse men der er ikke nogen betændelse. Der er ikke bakterier involveret men det er snarere en irritationstilstand hvor der er forstyrrelser i det som følenerverne mærker i huden. Der kan komme pludselige jag som du beskriver men også nedsat følesans så man føler huden som tyk og hævet eller.

Nervebetændelse, som også kaldes polyneuropati udvikler sig over mange år og er måske det man mærker men også resten af nervesystemet bliver påvirket så det går ud over hjernen og hukommelsen. I begyndelsen er det ikke ret meget men at langvarigt alkoholmisbrug giver skader som det tager lang tid at komme sig over igen.

Hilsen
Henrik 

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde16 år

Levertal

Hejsa Jeg skal have taget levertal og blodprøve i næste uge fordi jeg skal starte på isotretinoin. Og der bliver holdt 2 fester i weekenden, så jeg ville spørge om det påvirker mine levertal meget ...
Dreng / mand22 år

Cart pen eller skyfall

Hvad er en tilgængelig version af thc e-væske som ikke består af syntetiske cannabiodier og andre kemikalier ...
Pige / kvinde15 år

Projekt

Hejsa, Jeg fik anbefalet denne hjemmeside til et gruppeprojekt om rusmidler. Vi kunne godt tænke os at høre om der er forskel på hvordan rusmidler påvirker piger og drenge? ...
Se flere spørgsmål >