Spørgsmål i Brevkassen d. 26.9.2012

Genetisk disponeret for alkoholisme?

KategoriAlkoholBedøvende stofferKrop og sundhedNysgerrighedViden
Se svar
kommentar

Spørgsmål fraPige / kvinde

Hej Henrik,

Jeg er en pige på 19 år. Der er meget alkoholisme i min familie. Min faster og farfar er døde som følge af et ekstremt alkoholmisbrug. Min far er fungerende alkoholiker. Min morfar og mormor har også levet et liv med for meget alkohol, men var ikke i samme grad præget af alkoholisme, som tilfældet er på min fars side. 

På det sidste er jeg begyndt at få black-outs når jeg drikker alkohol (i løbet af det sidste halve år). Jeg drikker kun i forbindelse med fester og byture, og føler ingen trang som sådan til at drikke. Men det skræmmer mig, at disse black-outs opstår, bare jeg føler mig en lille smule fuld. Der er for mig opstået et lighedstegn mellem alkohol og en ikke-eksisterende hukommelse, og jeg drikker mig på ingen måde bevidstløs, eller noget der ligner. 

På samme måde mister jeg fuldstændig min dømmekraft når jeg er beruset. Jeg siger og gør ting, som jeg fortyder meget dagen efter. Det er der nok mange der kan nikke genkendende til, men det sker efter bare få genstande, og det ligger meget langt fra hvad jeg ville have sagt eller gjort i ædru tilstand. Jeg har haft onenight-stands og sagt ubehagelige ting til min veninder, som jeg ikke bare fortyder, men også ALDRIG ville have gjort, hvis jeg var ædru.

Er det muligt at være genetisk disponeret for alkohol? Er jeg en alkoholiker in spe? Skal jeg allerede nu helt udelukke alkohol fra mit liv? – Men det skal jo tilføjes at jeg også godt kan lide alkohol en gang i mellem, man får lyst til at danse, snakke med nye mennesker, osv. At skære alkohol ud fra mit liv, ville også være svært set i en social sammenhæng; fredagsbarer, byture, osv. inkluderer jo indtagelse af alkohol. Alkohol er en stor del af ungdomsfællesskabet i dag, et fællesskab jeg helst ikke vil lukkes ude af. 

På forhånd tak for din tid og hjælp!

Skrevet af: Stine

Svar fra læge Henrik Thiesen

Hej Stine 

Først undskyld for den lange svartid – jeg har problemer med at få besked om nye spørgsmål.

Vi ved at nogle former for alkoholisme findes i familier og at arveligheden slår ret kraftigt igennem. Du beskriver rigtigt mange symptomer på at du faktisk er disponeret genetisk i retning af at blive afhængig. Det at du har black-outs er en anden kraftig markør for at der er noget galt eller at det kan blive alvorligere senere.

Som du beskriver det, reagerer din hjerne anderledes på alkohol og du har i realiteten mange ulemper ved at drikke og samtidig er der en risiko for at du får længerevarende depressive problemer når du reagerer som du gør

Nogen vil mene at du allerede nu burde holde dig helt fra alkohol men da du er opmærksom på problemet bør du måske i første omgang forsøge dig med at lægge nogle klare rammer for hvor meget du vil drikke, aftale med dine venner og familie at du gerne vil have nogle få genstande men ikke vil være hæmningsløst beruset. Hvis det ikke giver nogen løsning kan det være godt at holde lange pauser og kun drikke ganske lidt når du gør det. 

I forhold til fællesskabet er der selvfølgelig et problem men hvis du er klar i dine udmeldinger så er der ikke mange der vil reagere negativt og i sidste ende er det dig der træffer beslutningerne.

 

Hilsen

Henrik

0 kommentar

Skriv en kommentar

Relaterede spørgsmål

Pige / kvinde20 år

mdma og skelen

hej havde læst i bl.a. havde nogle læger som rådgivere, derfor spørger jeg her. jeg har taget mdma et par gange i løbet af året, men de sidste to gange har jeg skelet fuldstændig ukontrollerbart. m...
Pige / kvinde21 år

Kan man blande ADHD medicin med coke?

Hvis man tager ADHD medicin ( elvanse ) for en adhd diagnose, kan der så komme alvorlige konsekvenser hvis man tager coke oven i, bare en enkelt gang? Hvad ville der ske? Hvad hvis man stoppede ADH...
Pige / kvinde30 år

Cbd m. under 0.2% thc

Hej😊 Jeg har røget hash hver eneste dag i over 15 år, men da jeg fik kørekort, tog jeg en kold tyrker, og jeg har ikke røget hash i 1 år og 4 måneder nu. Forleden dag fortalte en veninde mig om cb...
Se flere spørgsmål >