Spørgsmål:

Varig skade af cannabis/alkohol - er det muligt?

Dato: 07.02.2020

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

24år

Hejsa. Jeg har haft periodevis misbrug af både hash, skunk og alkohol. Jeg drak og røg utrolig meget og i perioder hver dag, nogle gange kun røg og andre gange kun alkohol og andre gange begge dele. Jeg er nu fuldstændig ophørt mit forbrug af begge dele, og har været helt clean og ædru i 3 uger. Alkoholen er jo nok ude af mit system, men jeg ved godt, at der kan gå op til flere måneder før cannabis’en er helt væk. Men alligevel føles 3 uger som lang tid. Problemet er at jeg oplever en utrolig stærk uro og angst i hele kroppen til daglig. Jeg ved, at hvis jeg drikker eller ryger hash/skunk, vil det forsvinde, for i perioderne med kortere pauser, var det sådan, og det var derfor jeg fortsatte. Men nu har jeg holdt pause i 3 uger, og angsten/uroen bliver bare ikke bedre. Kan jeg have taget skade for altid? Eller skal jeg bare vente et par måneder mere? Er det overhovedet muligt at tage varig skade, som gør at man aldrig (uden evt. medicinering) kommer ud af panikken, angsten og uroen? Mvh. Josefine

Svar: 

Hej Josefine

Man kan se det fra flere vinkler, men du har været påvirket igennem lang tid og så går der et godt stykke tid før du er i balance igen. Du beskriver også at du tidligere har haft angst og uro og at cannabis har hjulpet på det. Samtidig forværrer et stort forbrug af alkohol også angst og uro.

Om jeg ser det har du dækket din angst og uro med cannabis og det er svært at sige hvor alvorligt det har været fordi angsten og misbruget er blevet koblet sammen. Nu har du så ikke noget cannabis og så kan angsten få frit spil.

Når angsten ikke er blevet mindre gennem de 3 uger har du efter min mening behov for at søge behandling for angsten – det behøver ikke at være medicinsk men medicinsk behandling sammen med terapeutisk behandling kan sommetider være nødvendigt.

Hvis du venter flere måneder kan problemerne have tendens til at ”sætte sig” og gøre forløbet endnu længere. Du har temmelig sikkert fået et problem som følge af dit misbrug. 

Hjernen er heldigvis utroligt plastisk og kan lære at fungere uden angst men der skal være ro til at skabe forandringerne og hjælp udefra til at give dig de rigtige metoder til at håndtere angsten.
Så varig skade kan man ikke tale om men du er sårbar og stressbar lige nu og det har du behov for hjælp til.

Hils

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen